Novice

Sreda, 2. november 2022

Dostopnost na razstavi Iveta Šubica

Oktobra smo v Galeriji na gradu odprli novo razstavo Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec, za katero smo pripravili tudi vsebine, ki razstavo približujejo ljudem z različnimi oviranostmi, in sicer knjižico v lahkem branju in zvočne opise izbranih ilustracij.

Ponedeljek, 24. oktober 2022

Simbolika sonca v sakralni umetnosti na primeru cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu

Sonce, ki ljudem nudi svetlobo in toploto, je že v najstarejših kulturah postalo simbol stvarstva, življenjske energije in božanskega. Krščanstvo je simbol sonca vzelo za svoje, kar je najbolj očitno v liku Kristusa kot Nepremagljivega sonca ali Sonca pravičnosti, ostanek staroverskih sončnih božanstev pa je tudi podoba petelina, ki še danes krasi mnoge cerkvene stavbe.

Petek, 21. oktober 2022

Odprtje razstave Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec

V sredo, 19. oktobra 2022, smo v Galeriji na gradu Loškega muzeja Škofja Loka odprli razstavo Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec, prvo retrospektivo Šubičevih knjižnih ilustracij, ki jo razširja še arhivski del s predstavitvijo umetnikovega vsestranskega doprinosa h kulturni sceni.

Ponedeljek, 17. oktober 2022

Zaradi gradbenih del se Loški muzej začasno zapira

Loški muzej Škofja Loka bo od torka, 25. oktobra 2022, do predvidoma konca novembra zaradi energetske obnove zaprt za posamezne obiskovalke in obiskovalce, možen pa bo obisk za vnaprej najavljene skupine, če bodo razmere v muzeju to dopuščale.

Četrtek, 13. oktober 2022

Cvetoči sadovnjak Rajka Šubica

Pred časom smo v Loškem muzeju dokumentirali likovno delo akademskega slikarja in pedagoga Rajka Šubica (1900–1983) Cvetoči sadovnjak. Gre za žanrsko podobo v postimpresionističnem stilu, po vsej verjetnosti nastalo na Dolenjskem v idilični okolici Novega mesta.

Torek, 4. oktober 2022

Priročnik Volna

Izšel je nov rokodelski priročnik na temo obdelovanje ovčje volne, ki predstavlja zgodovino ovčjereje in predenja na Škofjeloškem, postopke od obdelave runa do predenja volne na kolovratu in ročno barvanje volne z naravnimi barvili.

Ponedeljek, 3. oktober 2022

Odpiralni čas oktobra

Z oktobrom bo Loški muzej ob ponedeljkih ponovno zaprt, od torka do nedelje pa bo odprt po poletnem odpiralnem času, med 10. in 18. uro.

Četrtek, 29. september 2022

Odprtje razstav Tomislava Brajnovića

V Galeriji Ivana Groharja in Loškem muzeju Škofja Loka smo odprli razstavi hrvaškega konceptualnega umetnika Tomislava Brajnovića Nebo vzpostavlja red in Umetnik živi muzej.

Sreda, 28. september 2022

Živalske upodobitve: lev

Upodobitve leva kot simbola moči in poguma srečamo že v babilonski, perzijski in egipčanski umetnosti. Pomembno vlogo je ohranil še kot podoba Kristusa, evangelista Marka in atribut Moči v kontekstu krščanske umetnosti, poleg orla pa je tudi ena od najbolj priljubljenih živali v heraldiki. Nekaj upodobitev, ki prikazujejo leva, hranimo tudi v Loškem muzeju.