Novice

Ponedeljek, 19. september 2022

Pogovor z umetnico Barbaro Kastelec

Novo v videoarhivu

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek pogovora kustosa Boštjana Sokliča z umetnico Barbaro Kastelec ob njeni razstavi Nevidni sopotniki, ki je bila v Galeriji Ivana Groharja na ogled od 20. julija do 18. septembra.

Torek, 13. september 2022

Zima na papirju

Likovna govorica Mirne Pavlovec nas popelje v umetnost, ki pogojno sledi klasičnim prijemom in domači tradiciji slikarskega realizma, a se od njega počasi tudi odmika.

Četrtek, 1. september 2022

"Sveti Jakob, varuh mesta"

Cerkev sv. Jakoba v Škofji Loki, 1. del

V Škofji Loki, upravem središču loškega gospostva, se je drugim pomembnim stavbam kmalu pridružila tudi cerkev, čeprav je bil sedež župnije v Stari Loki relativno blizu. Najstarejši zanesljiv podatek, ki omenja cerkev sv. Jakoba, je iz leta 1271. O podobi prvotne cerkve ne vemo ničesar, sklepamo pa lahko, da ni bila ravno monumentalna.

Četrtek, 1. september 2022

Odpiralni čas septembra

Septembra bo Loški muzej odprt vsak dan od 10.00 do 18.00, ob vikendih bo za obiskovalke in obiskovalce odprta tudi Škoparjeva hiša na grajskem vrtu, ob vikendih in ponedeljkih pa tudi Galerija Franceta Miheliča v Kašči.

Ponedeljek, 29. avgust 2022

Past za hudiča?

Odtis konjske podkve v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu

Pred zahodno fasado cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu je loški stavbenik Janez Krstnik Molinaro v 19. stoletju prizidal vhodno lopo. Na bazi enega od stebrov, ki se nahaja blizu nekdanjega glavnega vhoda v cerkev, je v kamen vtisnjena konjska podkev.

Petek, 26. avgust 2022

Območna likovna razstava 2022

V Sokolskem domu v Škofji Loki so v petek, 12. avgusta 2022, odprli letošnjo Območno likovno razstavo, ki jo je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Škofja Loka.

Petek, 19. avgust 2022

Septembra odpiramo Galerijo Franceta Miheliča

Septembra obujamo dediščino velikega slovenskega slikarja in grafika Franceta Miheliča, zato bo Miheličeva galerija v Kašči na Spodnjem trgu odprta od sobote do ponedeljka od 10. do 18. ure. Vstop je brezplačen.

Četrtek, 4. avgust 2022

Manifestacije vsakdanjega življenja v socializmu

Novo predavanje v videoarhivu

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek predavanja dr. Marte Rendla, znanstvene sodelavke Inštituta za novejšo zgodovino, v katerem se na ozadju značilnosti gospodarskega sistema in njegovega razvoja osredotoča na reševanje stanovanjske problematike v socializmu.

Ponedeljek, 1. avgust 2022

Odpiralni čas avgusta

Avgusta bo Loški muzej odprt vsak dan od 10.00 do 18.00, ob sobotah in nedeljah pa bo za obiskovalke in obiskovalce odprta tudi Škoparjeva hiša na grajskem vrtu.