Mala Groharjeva kolonija skozi čas

Mala Groharjeva kolonija skozi čas, arhivsko-dokumentarna razstava

Kustosa: Saša Nabergoj, Boštjan Soklič

Asistentka: Lara Nagy (Loški muzej)

Svetovalec: Janez Jocif (OI JSKD Škofja Loka)

Okrogli stolp

12. 6. 2024 – 6. 10. 2024

Mala Groharjeva kolonija je največja slikarska kolonija v slovenskem prostoru, namenjena mladim, v okviru katere že več kot 50 let enkrat letno za en dan osnovnošolci višjih razredov ustvarjajo po motivih srednjeveškega mestnega jedra.

Od ustanovitve leta 1968 pa vse do 1989 jo je vodil Lojze Malovrh, vsestranski kulturni delavec, učitelj in ravnatelj. Po šestletnem premoru jo od leta 1995 pripravlja Janez Jocif, vsestranski kulturni delavec in glasbenik, iz Območne izpostave JSKD. Do sedaj je na njej sodelovalo več kot 13.000 mladih likovnikov iz Slovenije, pa tudi iz Srbije, Italije in Avstrije ter okrog 5000 mentorjev/likovnih pedagogov, največ leta 1981, ko je na loških trgih in ulicah ustvarjalo kar 395 učencev pod vodstvom 115 mentorjev.

Na razstavi Mala Groharjeva kolonija skozi čas predstavljamo fotografsko in dokumentarno gradivo, izbor otroških del, pa tudi kataloge, časopisne objave in posebej za to priložnost posnet videointervju z organizatorjem kolonije Janezom Jocifom.

Razstava je del raziskovalno-razstavnega projekta Skupaj, ki postavlja v ospredje ljubiteljsko kulturo (zlasti likovno umetnost) in njen pomen tako za profesionalno kulturo in umetnost kot družbo v celoti. V Loškem muzeju smo ga pripravili v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in obsega tri razstave v dveh galerijah (Krog se je sklenil in Polnost praznine v Galeriji na gradu) ter pričujočo v Okroglem stolpu), spremljevalni program ter spletni arhiv.

Regijske in državne razstave ter spremljajoče aktivnosti JSKD izobražujejo številne ljubiteljske likovnike in skrbijo za njihovo vidnost. Podobno že vrsto let osnovnošolsko ustvarjalnost spodbuja Mala Groharjeva slikarska kolonija. Nekateri od njenih udeležencev bodo postali umetniki, tako kot so sodelujoči avtorji na razstavi Krog se je sklenil, vsi pa bodo ohranili izkušnjo, da je umetnost pomembna ter da sodi v središče naših življenj in družbe.