Krog se je sklenil

Krog se je sklenil

Na razstavi se predstavljajo Agata Pavlovec (Škofja Loka), Žiga Kariž (Ljubljana) in Zoran Kuzmanović (Smederevo, Srbija), umetnica in umetnika, vsi trije uveljavljeni tako v domačem kot mednarodnem prostoru. Sodelovali so na pomembnih razstavah, med drugim na Beneškem bienalu, v Muzeju sodobne umetnosti Črne gore in Galeriji ZDSLU. Njihova dela so uvrščena v zbirke javnih muzejev in galerij, med drugim Loškega muzeja, Moderne galerije Ljubljana in Zgodovinskega muzeja Jugoslavije v Beogradu.

Vsi so v osnovnošolskih letih sodelovali na Mali Groharjevi slikarski koloniji, kar je pomembno prispevalo k njihovi odločitvi za profesionalno umetniško pot. Na razstavi smo se odločili sopostaviti dela le treh od mnogih sodelujočih umetnic in umetnikov, vse tri predstavnike generacije, ki se je na koloniji formirala v osemdesetih letih prejšnjega tisočletja.

Umetniki imajo za sabo že več desetletij delovanja, vsakega od njih predstavljamo z več deli oziroma serijami del. S tem obiskovalcem omogočamo temeljitejši vpogled v njihov obširni opus ter odkrivanje tega, kar jih povezuje in v čemer so si različni. Agata in Zoran praviloma črpata iz antropomorfnih vsebin, Žiga iz medijskih podob, vsi pa pogosto delajo v serijah.

Na razstavi Mala Groharjeva kolonija skozi čas v Okroglem stolpu je na ogled video zapis pogovora umetnikov o pomenu kulturno-umetniške vzgoje skozi njihovo osebno formativno izkušnjo.

 

Razstava Krog se je sklenil poteka v okviru razstavno-raziskovalnega projekta Skupaj. in je ena od treh razstav, ki so na ogled v dveh galerijah na Loškem gradu (Galerija na gradu in Okrogli stolp).