Polnost praznine, 9. državna tematska razstava ljubiteljske likovne dejavnosti JSKD

Polnost praznine

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti že od leta 2007 organizira državne tematske razstave. Zasnovane so kot daljši proces, bienalno, saj je namen projekta ne le prikazati kakovostne rezultate ljubiteljske likovne ustvarjalnosti, temveč tudi spodbuditi razvoj in kakovostno rast likovne produkcije. Izbrane teme so zastavljene tako, da ustvarjalce spodbujajo k reševanju različnih likovnih in vsebinskih izzivov.

V letu 2023 smo pod naslovom Polnost praznine odprli vprašanje likovnega prostora kot enega od osnovnih elementov likovne umetnosti. Kot pomoč pri spoznavanju teme smo izdali priročnik in organizirali brezplačna izobraževanja. Ljubiteljski likovniki iz cele Slovenije so svoja dela prijavili na izbor za regijske razstave, regijski selektorji pa so izmed 470 prijavljenih na 10 regijskih razstav uvrstili 254 del. Izmed teh je državni selektor Robert Lozar za 9. državno tematsko razstavo Polnost praznine izbral 48 del, ki so usklajena s temo, izvirna po vsebinski in tehnični plati ter likovno prepričljiva v smislu, da oblika, barva, kompozicija in materiali učinkujejo skladno. Razstavljene slike, risbe, fotografije, kipi, grafike, asemblaži in dela v kombiniranih tehnikah tako ustvarjajo novo celoto, ki priča o raznoliki in kakovostni ljubiteljski ustvarjalnosti na Slovenskem.

 

Razstava Polnost praznine poteka v okviru razstavno-raziskovalnega projekta Skupaj. in je ena od treh razstav, ki so na ogled v dveh galerijah na Loškem gradu (Galerija na gradu in Okrogli stolp).

 

Medijske objave

“Ljubiteljski likovniki na svoje okolje, v družine in lokalne skupnosti, prenašajo ljubezen do umetnosti, veselje do ustvarjanja”, Kul-tura.si, 10. 6. 2024