Loški muzej Škofja Loka

Skok na vsebino // Skok na meni

Ali čebela nabira med? Foto: Sašo Kočevar

Ali čebela nabira med?

Čebela v medeni golši v panj prinese medičino ali mano in jo preda panjski čebeli. Ta jo osuši in obogati z izločki čebeljih žlez ter shrani v satno celico, v kateri dozori v med. Da se med ne pokvari, satno celico prekrije z voščenim pokrovčkom <em>Foto: Franc Šivic</em>
Čebela v medeni golši v panj prinese medičino ali mano in jo preda panjski čebeli. Ta jo osuši in obogati z izločki čebeljih žlez ter shrani v satno celico, v kateri dozori v med. Da se med ne pokvari, satno celico prekrije z voščenim pokrovčkom Foto: Franc Šivic
Čebela srka mano na mešičku velikega smrekovega kaparja. <em>Foto: Franc Šivic</em>
Čebela srka mano na mešičku velikega smrekovega kaparja. Foto: Franc Šivic

Pomlad je že v polnem razcvetu, čebele že pridno letajo s cveta na cvet. Z rilčkom iz cvetov srkajo medičino (nektar) in mano, to je sladek izloček uši, kaparjev ali škržatov, ki živijo predvsem na smreki in jelki. Te žuželke srkajo drevesni sok, ga delno predelajo in presežek izločijo.

Posrkano medičino ali mano čebela shrani v medni golši (želodčku), ki je prepojena z izločki žlez. S polno golšo odleti v panj, v katerem iz golše po kapljicah, iz ust v usta, preda medičino panjskim čebelam. Te nato s posebnimi gibi iztiskajo medičino iz svojih golš na konec rilčka, tam se medičina ali mana nekaj sekund suši, nato jo ponovno posrkajo v golšo. Ta proces nekajkrat ponovijo. Medičina ali mana se pri tem zgosti, osuši in obogati z izločki čebeljih žlez. Tako obdelano nato polagajo v satne celice, v katerih medičina ali mana dozori v med. Celoten proces predelave medičine ali mane v med poteka 4–5 dni, odvisno od toplote v panju. Zrel med čebele pokrijejo z voskom, da se ne pokvari in počaka na zimo. Del medu jim odvzame čebelar, ki ga iztoči v točilu za med.

Ali veš?

  • Da napolni medno golšo, obišče čebela 30–150 cvetov.
  • Dolžina rilčka pri kranjski čebeli znaša povprečno 6,7 mm, skoraj toliko, kot je polovica dolžine njenega telesa.
  • V medeni golši lahko naenkrat prinese povprečno 20–40 mg medičine ali mane.
  • Med glavno pašo čebela izleti 7- do 17-krat na dan, odvisno od oddaljenosti paše.
  • Za 1 kg medu morajo čebele nabrati 3–4 kg medičine ali mane. Pri tem opravijo pot, dolgo 40.000 km, približno toliko, kot je obseg zemlje.
  • Pravi med večinoma kristalizira in se strdi, zato so ga včasih imenovali strd.
  • Strjen (kristaliziran) med je zanesljivo pristen, saj ponaredki nikoli ne kristalizirajo.
  • Če želimo, da med ohrani svoje sestavine, ga ne segrevajmo čez 40 °C.
  • Med je najstarejša slaščica, sladilo, ki ga je človek poznal že v pradavnini in je bil vse do rabe trsnega sladkorja ali sladkorne pese edino sladilo v prehrani ljudi.

In kaj pravi ljudska modrost?

Zakonska zveza je z medom namazan križ, med se poliže, a križ ostane.

Dobra beseda je kot med: sladka za dušo in zdrava za telo.

Obirajo hajdo (ajdo) nedolžne tatice, čebelarjem pa nosijo debele mošnjice (mošnjičke z denarjem).

Pripravila: Mojca Šifrer Bulovec

Literatura:

  • Babnik, Jože: Od čebele do medu. Ljubljana: Kmečki glas, 1998
  • Božnar, Malči: Zaklad iz čebeljega panja. Ljubljana: Kmečki glas, 2002.
  • Esenko, Ivan: Svet čebel: o čebelah in čebelarstvu v Sloveniji. Ljubljana: Družina, 2018.
  • Čebelarski terminološki slovar. Lukovica: Čebelarska zveza Slovenije; Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU, 2008.
  • Kdor se čebel boji, medu ne dobi: paberkovanje po čebelarski dediščini. Celje; Ljubljana: Celjska Mohorjeva družba, Društvo Mohorjeva družba, 2018.
  • Meglič, Ivan: Čebelji pridelki: pridobivanje in trženje. Brdo pri Lukovici: Čebelarska zveza Slovenije, 2004.
  • Mlaker-Šumenjak, Marija: Čebela se predstavi. Učbenik za ljubitelje čebel. Ljubljana: Čebelarska zveza Slovenije, 2011.
  • Pregovori in reki. Leto in dan v slovenski ljudski modrosti. Ljubljana: DZS, SEM, 2005.
  • Zdešar, Pavel: Slovensko čebelarstvo v tretje tisočletje 1. Lukovica: Čebelarska zveza Slovenije, 2008.

Deli naprej


Prijavite se na Novičnik

Novice in dogodki Loškega muzeja direktno v Vaš e-predalnik!

Iskalnik

Naša spletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na našem spletnem mestu

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Loški muzej Škofja Loka Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Matomo (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
...
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
...
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
__qca
__utma
__utmz
__utmv
__utmb
clip_id
home_active_tab
uid
v6f
utmc
aka_debug
...
Vimeo Te piškotke nastavi videopredvajalnik Vimeo.
Vimeo politika zasebnosti / Vimeo piškotki
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
...
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

Spletno mesto Loški muzej Škofja Loka.