Loški muzej Škofja Loka

Skok na vsebino // Skok na meni

Faze izdelave klobuka

Faze izdelave klobuka

Postopek izdelave klobukov se je začel z mehčanjem in obdelavo kož v kožarni. Po uspešnem mehčanju so delavke kože obrnile in jih zaprle na drugo stran. Sledilo je odpiranje in raztegovanje. <em>Foto: Tone Mlakar, fototeka Loškega muzeja</em>
Postopek izdelave klobukov se je začel z mehčanjem in obdelavo kož v kožarni. Po uspešnem mehčanju so delavke kože obrnile in jih 'zaprle' na drugo stran. Sledilo je odpiranje in raztegovanje. Foto: Tone Mlakar, fototeka Loškega muzeja
Dlako so v naslednji fazi skrtačili in pregledali. Brez vode (na suho) je bilo treba od dlake ločiti mast, šibre in/ali strjeno kri. Nato so dlako strigli, da je bila vsa enako dolga. <em>Foto: Avgust Blaznik, fototeka Loškega muzeja</em>
Dlako so v naslednji fazi skrtačili in pregledali. Brez vode (na suho) je bilo treba od dlake ločiti mast, šibre in/ali strjeno kri. Nato so dlako strigli, da je bila vsa enako dolga. Foto: Avgust Blaznik, fototeka Loškega muzeja
Dlako so preparirali za nadaljnjo obravnavo. Temu postopku se je reklo čimžanje – dlaka se je v mešanici vode in (strupenih) kemikalij sprijela s kožo. Nato so jo posušili. <em>Foto: Biljana Ristić, fototeka Loškega muzeja</em>
Dlako so preparirali za nadaljnjo obravnavo. Temu postopku se je reklo čimžanje – dlaka se je v mešanici vode in (strupenih) kemikalij sprijela s kožo. Nato so jo posušili. Foto: Biljana Ristić, fototeka Loškega muzeja
V naslednjem koraku so dlako v grobem odstranili od kože in jo razrezali. To delo je bilo nevarno, ker je lahko stroj, ki dlako reže, pri najmanjši nepazljivosti odrezal tudi kak prst. <em>Foto: Avgust Blaznik, fototeka Loškega muzeja</em>
V naslednjem koraku so dlako v grobem odstranili od kože in jo razrezali. To delo je bilo nevarno, ker je lahko stroj, ki dlako reže, pri najmanjši nepazljivosti odrezal tudi kak prst. Foto: Avgust Blaznik, fototeka Loškega muzeja
Preparirano in razrezano dlako so nato razpihali s pomočjo t. i. plozarce ali ploz mašine. Postopek razpihovanja so ponovili šestkrat. <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Preparirano in razrezano dlako so nato razpihali s pomočjo t. i. plozarce ali ploz mašine. Postopek razpihovanja so ponovili šestkrat. Foto: Fototeka Loškega muzeja
Ko je bila dlaka razpihana, so jo stehtali in transportirali do valjarne. <em>Foto: Biljana Ristić, fototeka Loškega muzeja</em>
Ko je bila dlaka razpihana, so jo stehtali in transportirali do valjarne. Foto: Biljana Ristić, fototeka Loškega muzeja
V valjarni so dlako različne kvalitete dali v boben za mešanje dlake. Premešano dlako so nato spet vstavili v trgalni volk, ki je dlako dodatno premešal in zrahljal. <em>Foto: Sara Šifrar Krajnik, fototeka Loškega muzeja</em>
V valjarni so dlako različne kvalitete dali v boben za mešanje dlake. Premešano dlako so nato spet vstavili v trgalni volk, ki je dlako dodatno premešal in zrahljal. Foto: Sara Šifrar Krajnik, fototeka Loškega muzeja
Premešano in zrahljano dlako so ponovno vstavili v pihalni stroj (detajl na fotografiji) in jo natančno očistili. Sledilo je ponovno tehtanje. <em>Foto: Avgust Blaznik, fototeka Loškega muzeja</em>
Premešano in zrahljano dlako so ponovno vstavili v pihalni stroj (detajl na fotografiji) in jo natančno očistili. Sledilo je ponovno tehtanje. Foto: Avgust Blaznik, fototeka Loškega muzeja
Postopek t. i. fahanja na phalnem stroju je omogočil, da se je dlaka enakomerno zalepila na vrtljive zvonce. <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Postopek t. i. fahanja na phalnem stroju je omogočil, da se je dlaka enakomerno zalepila na vrtljive zvonce. Foto: Fototeka Loškega muzeja
Fahanju je sledilo filcanje, pri čemer gre za postopke prepogibanja in obračanja. Lahko se je delalo ročno (na fotografiji) ali strojno. Krpe iz debele flanele so delavke najprej namočile v mrzlo vodo, nato pa jih položile na vročo ploščo. Zaradi dela z vrelo vodo so mnoge dobile mehurje. <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Fahanju je sledilo filcanje, pri čemer gre za postopke prepogibanja in obračanja. Lahko se je delalo ročno (na fotografiji) ali strojno. Krpe iz debele flanele so delavke najprej namočile v mrzlo vodo, nato pa jih položile na vročo ploščo. Zaradi dela z vrelo vodo so mnoge dobile mehurje. Foto: Fototeka Loškega muzeja
Po pregledu kvalitete tulcev je sledilo t. i. valkanje oziroma valjanje. S tem so dosegli želeno obliko in primerno velikost tulca. <em>Foto: Avgust Blaznik, fototeka Loškega muzeja</em>
Po pregledu kvalitete tulcev je sledilo t. i. valkanje oziroma valjanje. S tem so dosegli želeno obliko in primerno velikost tulca. Foto: Avgust Blaznik, fototeka Loškega muzeja
Ker so se pri valkanju uporabljale voda in kisline, je bilo treba zvalkane tulce posušiti v sušilnih komorah. <em>Foto: Biljana Ristić, fototeka Loškega muzeja</em>
Ker so se pri valkanju uporabljale voda in kisline, je bilo treba zvalkane tulce posušiti v sušilnih komorah. Foto: Biljana Ristić, fototeka Loškega muzeja
Tulce so nato v barvarni pobarvali v eno od 30 možnih barv. Eno skupino tulcev so v barvo namakali 20 minut. <em>Foto: Avgust Blaznik, fototeka Loškega muzeja</em>
Tulce so nato v barvarni pobarvali v eno od 30 možnih barv. Eno skupino tulcev so v barvo namakali 20 minut. Foto: Avgust Blaznik, fototeka Loškega muzeja
Ko so se tulci posušili, je sledilo strojno raztegovanje oglavja. Oglavje se je tako enakomerno raztegnilo in pripravilo za nadaljnje oblikovanje. <em>Foto: Sašo Kočevar, fototeka Loškega muzeja</em>
Ko so se tulci posušili, je sledilo strojno raztegovanje oglavja. Oglavje se je tako enakomerno raztegnilo in pripravilo za nadaljnje oblikovanje. Foto: Sašo Kočevar, fototeka Loškega muzeja
V fazi ročnega ali strojnega oblikovanja je klobuk dobival končno podobo. <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
V fazi ročnega ali strojnega oblikovanja je klobuk dobival končno podobo. Foto: Fototeka Loškega muzeja
Prvemu oblikovanju je sledilo vlečenje okrajev. <em>Foto: Sara Šifrar Krajnik, fototeka Loškega muzeja</em>
Prvemu oblikovanju je sledilo vlečenje okrajev. Foto: Sara Šifrar Krajnik, fototeka Loškega muzeja
Ko so bili okraji razvlečeni, je sledilo vlečenje glave, ki je bilo lahko strojno (stroj na fotografiji) ali ročno. Pri vlečenju je tulec dobil želeno velikost. Sledilo je še mokro oblikovanje in centrifugiranje. <em>Foto: Biljana Ristić, fototeka Loškega muzeja</em>
Ko so bili okraji razvlečeni, je sledilo vlečenje glave, ki je bilo lahko strojno (stroj na fotografiji) ali ročno. Pri vlečenju je tulec dobil želeno velikost. Sledilo je še mokro oblikovanje in centrifugiranje. Foto: Biljana Ristić, fototeka Loškega muzeja
Tako pripravljene klobuke so poslali v šivalnico, kjer so jih opremili z našitki in jim prišili znojnice. Zadnja faza pri dodelavi klobuka je bila krtačenje in čiščenje oziroma t. i. bižoniranje. <em>Foto: Biljana Ristić, fototeka Loškega muzeja</em>
Tako pripravljene klobuke so poslali v šivalnico, kjer so jih opremili z našitki in jim prišili znojnice. Zadnja faza pri dodelavi klobuka je bila krtačenje in čiščenje oziroma t. i. bižoniranje. Foto: Biljana Ristić, fototeka Loškega muzeja

Deli naprej


Prijavite se na Novičnik

Novice in dogodki Loškega muzeja direktno v Vaš e-predalnik!

Iskalnik

Naša spletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na našem spletnem mestu

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Loški muzej Škofja Loka Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Matomo (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
...
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
...
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
__qca
__utma
__utmz
__utmv
__utmb
clip_id
home_active_tab
uid
v6f
utmc
aka_debug
...
Vimeo Te piškotke nastavi videopredvajalnik Vimeo.
Vimeo politika zasebnosti / Vimeo piškotki
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
...
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

Spletno mesto Loški muzej Škofja Loka.