Izdelki in prodaja

Šešir je v času med obema vojnama poleg tulcev za klobuke proizvajal mnogo različnih vrst moških klobukov, in sicer več kot 50 modelov različnih kakovosti: The Truss Hat, Novosti Pariza, Jenkins Hat, Dandy Hat, The Gentleman Hat, Triglav, Merkur, Orlandy, Adam, Borsa in Sora Hat itd. Med naštetimi je po kakovosti, dostopnosti in prestižu izstopal klobuk blagovne znamke Piccadilly. V 60. letih se je Šešir začel bolj posvečati ženskim klobukom, kar je bilo tudi posledica njegovega nenehnega sledenja modnim smernicam. Tovarna je ves čas svojega delovanja klobuke kreirala v različnih oblikah in velikostih ter eksperimentirala z raznovrstnimi materiali in jih na ta način prilagajala svetovnim trendom. Da bi bila v koraku z modnimi smernicami, je imela lasten kreativni oziroma modni oddelek.

Od vzpostavitve tovarne do njenega konca je Šešir izdeloval lovske klobuke, t. i. fan klobuke za različne športne klube, jarmelke (judovske čepice), klobuke za čebelarje, člane avstrijskih pihalnih orkestrov, folklorne skupine, slovenske in nizozemske policistke, slovenske olimpijce, vojakinje, Adrijine stevardese itn. Redni odjemalec Šeširjevih klobukov je bil tudi Vlado Kreslin.

Med obema vojnama je Šešir kot ena redkih jugoslovanskih tovarn izvažal tudi v tujino – v Francijo in Anglijo, na Dansko, v Egipt in Sirijo. Po veliki vojni je Šešir svoje izvozno tržišče še razširil: Švedska, Norveška, Finska, Nizozemska, prodrli so na nemški in bližnjevzhodni trg, v Kongo, vzpostavili so stike z Združenimi državami Amerike. V 70. letih je začel izvažati še v Italijo, Belgijo, Zvezno republiko Nemčijo in Iran. Po osamosvojitvi Slovenije se je pri izvozu vse bolj naslanjal na ZDA, predvsem judovski center iz Brooklyna v New Yorku. Tovarna Šešir ni bila naravnana izključno na izvoz, temveč je skrbela tudi za dostopnost svojih izdelkov v takratni domovini Jugoslaviji. V času svojega delovanja je odprla trgovine v Škofji Loki, Ljubljani, Novem mestu, Zagrebu, Reki, Osijeku, Poreču, Subotici, Novem Sadu in Sarajevu. V 80. letih je večina trgovin počasi začela zapirati svoja vrata.

Ali ste vedeli?

… da je tovarna Šešir klobuke izdelovala tudi iz bobrove in činčilje dlake?

… da je imela tovarna klobukov Šešir sezonski značaj? To je pomenilo, da je v jesenskih in zimskih mesecih proizvajala več kakor v spomladanskih in poletnih. Temu se je prilagajalo tudi število delavcev.

… da se je tovarna klobukov Šešir povezovala tudi s tujimi in renomiranimi proizvajalci klobukov? Sprva s svetovno znanim italijanskim podjetjem – Borsalinom, kasneje še z drugimi evropskimi znamkami, kot so nemški Mayer, Wegener in Faustmann, avstrijski Handler, in s številnimi manjšimi partnerji.

Več o Šeširjevih izdelkih in prodaji lahko preberete v zborniku Izza klobuka.

Moški klobuk <em>Foto: Sara Šifrar Krajnik, hrani Mirjana Šifrar</em>
Moški klobuk Foto: Sara Šifrar Krajnik, hrani Mirjana Šifrar
Tulec za shranjevanje slavnih Šeširjevih klobukov Piccadilly <em>Foto: Biljana Ristić, fototeka Loškega muzeja</em>
Tulec za shranjevanje slavnih Šeširjevih klobukov Piccadilly Foto: Biljana Ristić, fototeka Loškega muzeja
Okrasna značka klobukov Piccadilly <em>Foto: Boštjan Berglez, fototeka Loškega muzeja </em>
Okrasna značka klobukov Piccadilly Foto: Boštjan Berglez, fototeka Loškega muzeja
Šeširjev katalog Piccadilly ob 50-letnici tovarne <em>Foto: Sara Šifrar Krajnik, fototeka Loškega muzeja</em>
Šeširjev katalog Piccadilly ob 50-letnici tovarne Foto: Sara Šifrar Krajnik, fototeka Loškega muzeja
Šeširjev katalog Piccadilly ob 50-letnici tovarne <em>Foto: Sara Šifrar Krajnik, fototeka Loškega muzeja</em>
Šeširjev katalog Piccadilly ob 50-letnici tovarne Foto: Sara Šifrar Krajnik, fototeka Loškega muzeja
Damska klobuka <em>Foto: Sara Šifrar Krajnik, hrani Mirjana Šifrar</em>
Damska klobuka Foto: Sara Šifrar Krajnik, hrani Mirjana Šifrar
Damski klobuki <em>Foto: Sara Šifrar Krajnik, hrani Marta Tavčar</em>
Damski klobuki Foto: Sara Šifrar Krajnik, hrani Marta Tavčar
Torba DF, ki so jo nosile delavke tovarne (gre za kopijo Šeširjeve torbe). <em>Foto: Biljana Ristić, hrani Draga Finžgar</em>
Torba DF, ki so jo nosile delavke tovarne (gre za kopijo Šeširjeve torbe). Foto: Biljana Ristić, hrani Draga Finžgar
Trgovina s čevlji in klobuki Ivana Šmalca v Novem mestu, ki je kupovala in prodajala tudi klobuke tovarne Šešir. <em>Foto: Atelje Gvido Kandija, Novo mesto, fototeka Loškega muzeja</em>
Trgovina s čevlji in klobuki Ivana Šmalca v Novem mestu, ki je kupovala in prodajala tudi klobuke tovarne Šešir. Foto: Atelje Gvido Kandija, Novo mesto, fototeka Loškega muzeja
Trgovina Šešir na Mestnem trgu v Škofji Loki leta 1956. <em>Foto: Tone Mlakar, fototeka Loškega muzeja</em>
Trgovina Šešir na Mestnem trgu v Škofji Loki leta 1956. Foto: Tone Mlakar, fototeka Loškega muzeja