Novice

Torek, 15. februar 2022

Za gradnjo zastavil premoženje, ugled in življenje

Kaj se je zgodilo z mojstrom Jurkom v Crngrobu?

V začetku 16. stoletja je crngrobška cerkev Marijinega oznanjenja doživela že četrto povečavo. Predstavniki posvetne in cerkvene oblasti so pogodbo o gradnji podpisali z mojstrom Jurkom, iz katere izvemo tudi marsikatero zanimivost o srednjeveških graditeljih cerkva, pa tudi o poteku zidanja, ki je bil vse prej kot gladek.

Petek, 11. februar 2022

Utrip loškega Barbizona

Škofji Loki zaradi njene bogate umetnostnozgodovinske dediščine rečemo tudi slovenski Barbizon. Zgodil se je na prehodu med 19. in 20. stoletjem, ko sta se v Loko naselila slikarja Ivan Grohar in Rihard Jakopič, za njima pa še Matej Sternen.

Četrtek, 3. februar 2022

Loški slikar Pavle Bozovičar

V Loškem muzeju hranimo nekaj zanimivih likovnih del akademskega slikarja Pavla Bozovičarja iz Zminca pri Škofji Loki. Starejše Ločanke in Ločani se ga spominjajo ne samo zaradi njegovih motivov, nastalih v okolici Škofje Loke in Poljanske doline, ampak tudi kot učitelja na osnovni šoli v Škofji Loki.

Torek, 1. februar 2022

Odpiralni čas februarja

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta februarja odprta po zimskem odpiralnem času, muzej od torka do nedelje od 10.00 do 17.00, galerija pa od torka do petka od 10.00 do 14.00, v sredo do 17.00, v soboto in nedeljo pa od 9.00 do 13.00.

Torek, 1. februar 2022

"Jaz sem luč sveta"

Plavolasi Kristus v Crngrobu: sončno božanstvo ali odraz lepotnih meril?

Ob pomanjkanju pisnih virov, ki bi jasno opisali fizično podobo Jezusa Kristusa, se je od prvih stoletij našega štetja razvilo več različnih načinov njegovega upodabljanja. Prizori Kristusovega trpljenja iz cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu so še posebej zanimivi ravno zaradi Kristusove barve las in oči, ki so nenavadno svetli.

Sreda, 26. januar 2022

Virtualno odprtje razstave DK Trn

V Galeriji Ivana Groharja se z izborom iz ikonične serije barvnih fotografij, ki nosi naslov Trn, predstavlja uveljavljeni slovenski umetniški fotograf DK. Razstavo zaradi trenutnih zdravstvenih razmer odpiramo virtualno – v videu jo predstavljata umetnik DK in kustos Boštjan Soklič.

Četrtek, 13. januar 2022

Sprehod skozi čas

Likovna prizadevanja na Gorenjskem 82

Pred 40 leti se je v Kranju zgodila velika likovna razstava Likovna prizadevanja na Gorenjskem 82, na kateri je sodelovalo 48 takrat najbolj vidnih gorenjskih likovnih ustvarjalcev, med njimi tudi 11 članov in članic Združenja umetnikov Škofja Loka.

Sreda, 12. januar 2022

Živalske upodobitve

Psiček na skupinskem portretu družine Erberg iz 18. stoletja

V likovni umetnosti se človekov odnos do psov kaže tudi v tem, da so vključeni v številne individualne ali skupinske portrete, poleg tega pa se na upodobitvah pojavljajo tudi samostojno. Manjši psiček je vključen tudi v skupinski portret družine Erberg iz začetka 18. stoletja, ki je na ogled v stalni zbirki Loškega muzeja Škofja Loka.

Sreda, 12. januar 2022

Plemstvo pri obedu

Nov Fokus

V razstavnem kotičku Fokus na hodniku Loškega muzeja kot del vsebin projekta Naša kuhna predstavljamo plemstvo pri obedu.