Novice

Sreda, 9. marec 2022

Najmočnejši potres na Loškem

V sredo, 26. marca 1511, je Kranjsko in Furlanijo stresel najmočnejši doslej znan potres v tem delu Evrope. Po današnjih ocenah strokovnjakov je njegova magnituda znašala okrog 6,8 stopnje po evropski potresni lestvici, žarišče pa naj bi bilo v Furlaniji oziroma na območju Idrije.

Ponedeljek, 7. marec 2022

Iščemo dela Iveta Šubica

V Loškem muzeju pripravljamo razstavo Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec, ki se bo odprla jeseni 2022 in bo zaznamovala umetnikov 100. jubilej. V želji, da bi ta čim bolje predstavila umetnikova različna obdobja in kvalitetna dela, prosimo lastnike njegovih del, da se nam oglasijo.

Sreda, 2. marec 2022

Miheličev grafični kabinet na Ptuju

V starodavnem mestu ob Dravi je slikar France Mihelič našel svet, v katerem se je dobro počutil. Njegova odločitev za donacijo obsežne grafične zbirke ter skoraj celotne likovne zapuščine na papirju mestu Ptuj torej ni naključna.

Torek, 1. marec 2022

Odpiralni čas marca

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta marca odprta po zimskem odpiralnem času. Zaradi priprave nove razstave bo galerija od 21. do 31. marca 2022 zaprta.

Petek, 25. februar 2022

Jugo vsakdanjik

V prvih letih po drugi svetovni vojni, ko je primanjkovalo osnovnih življenjskih dobrin, je prebivalstvo živelo precej skromno. Sredi 50. let se je začel življenjski standard dvigati, izboljšala se je preskrba in povečalo se je povpraševanje po izdelkih široke potrošnje.

Petek, 25. februar 2022

"Rdeče zlato"

Žafran velja za eno najdražjih začimb na svetu. Njegova uporaba je bila v preteklosti vsestranska, saj ni bil cenjen le v kulinariki, temveč so ga uporabljali tudi tudi kot daritev božanstvom, barvilo blaga, dišavo v parfumih in zdravilo. V srednjem veku so ga trgovci zanesli tudi na območje loškega gospostva.

Četrtek, 24. februar 2022

Ivan Grohar osebno

Nov Fokus

V razstavnem kotičku Fokus predstavljamo izbor Groharjevih osebnih predmetov, ki jih hranimo v Loškem muzeju. Ti med drugim pričajo o slikarjevem delu, ki ga je zelo zaznamovala loška pokrajina, kamor se je opremljen s slikarskim kovčkom velikokrat odpravljal ustvarjat v naravo.

Četrtek, 24. februar 2022

Novosti v muzejski trgovini

Ob razstavi Od osvoboditve do osamosvojitve

Ob razstavi Od osvoboditve do osamosvojitve smo pripravili družinski vodnik, ki najmlajše obiskovalce preko različnih nalog popelje po zanje zanimivih poglavjih razstave, značke z motivi predmetov z razstave in bombažne vrečke s citati Ločank in Ločanov o življenju med letoma 1945 in 1991.