Novice

Torek, 14. april 2020

Loški muzej do preklica zaprt

Ukrepi za omejitev širjenja koronavirusa

V prizadevanju za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom Loški muzej in Galerijo Ivana Groharja za obiskovalke in obiskovalce zapiramo. Ukrep velja od 13. 3. 2020 do preklica. V tem času smo dosegljivi po e-pošti.

Torek, 14. april 2020

Sestre uršulinke in šolska disciplina

Kljub strogim pravilom uršulinskih šol, ki so določala celo interakcijo med gojenkami, se je med njimi spletlo precej tesnih prijateljskih vezi, o čemer priča tudi spominska knjiga, v katero so vpisovale svoje misli in spomine.

Torek, 14. april 2020

Loške orlice

Na velikem zborovanju Slovenske krščanske socialne zveze leta 1905 je bila dana prva javna pobuda za vključevanje telovadbe v program izobraževalnih društev. Leta 1909 je bil ustanovljen telovadni odsek Orli, leta 1919 pa še dekliški krožek Orlice.

Petek, 10. april 2020

O Loškem gradu

Na Loški grad se nanaša omemba v pisnih virih iz leta 1202, kjer beremo o močno utrjenem gradu v Loki. 

Petek, 10. april 2020

Novo v Videoarhivu

Predavanje dr. Aste Vrečko: Društva umetnikov in njihova vloga v družbi

V videoarhivu Loškega muzeja si lahko ogledate posnetek predavanja, v katerem se je dr. Asta Vrečko posvetila zgodovini društev umetnikov na Slovenskem v času družbenih sprememb in njihovi vlogi.

Petek, 10. april 2020

Velikonočni pirhi

Jajce je prastar simbol, ki ga najdemo v skoraj vseh preprostih in razvitih religijah sveta. Slovenska velikonočna jajca – pirhi, pisanice, remenke – se uvršajo med najlepše okrašene primerke v Evropi.

Petek, 10. april 2020

Demoničnost v umetnosti loških cerkva

Poslikana loška srednjeveška cerkev ni samo skladna enota ikonografskega in arhitekturnega sestava, temveč tudi primer skladnosti med arhitekturo in funkcijo slike v prostoru.

Petek, 10. april 2020

Slikar Gojmir Anton Kos

(1896–1970)    

Pred pol stoletja nas je zapustil Gojmir Anton Kos, eden najpomembnejših slovenskih likovnih umetnikov prejšnjega stoletja, čigar rod izhaja iz Selške doline.

Deli naprej