Novice

Ponedeljek, 16. maj 2022

Psom dostopen muzej

Loški muzej Škofja Loka je postal psom dostopen muzej, kar pomeni, da lahko psi svoje lastnike spremljajo ob ogledu vseh razstavnih prostorov, zanje pa je pripravljen tudi prostor, kjer jih lahko tudi počakajo in se odžejajo.

Četrtek, 12. maj 2022

Škofja Loka Through Mlakar's Eyes

by Ophélie Chapuis

In February, I was introduced to Tone Mlakar’s work and to the museum’s project about him. As an architect and photographer, he was an important figure in the town and he was already part of my Slovenian experience before I even knew it.

Torek, 10. maj 2022

Pogovor z Zoranom Smiljanićem

Novo v videoarhivu

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek pogovora kustosa Boštjana Sokliča z umetnikom Zoranom Smiljanićem ob njegovi razstavi S(trip), ki je v Galeriji Ivana Groharja na ogled od 30. marca do 15. maja 2022.

Ponedeljek, 9. maj 2022

Partizansko taborišče Franceta Miheliča

Pred nekaj dnevi so kustosi Loškega muzeja dokumentirali sliko Franceta Miheliča Partizansko taborišče, ki jo je umetnik izdelal v tehniki oljnega slikarstva na lesonit leta 1949 in je v zasebni lasti.

Četrtek, 28. april 2022

Umrl je slikar France Slana

V starosti 95 let je v domu starejših na Škofljici umrl akademski slikar France Slana, ki sodi med najpomembnejše slovenske slikarje druge polovice 20. stoletja.

Torek, 26. april 2022

Živalske upodobitve: konji

Konj je že od bronaste dobe ena najpomembnejših domačih živali. Njegova raznolika in bogata simbolika še danes kaže predvsem na njegovo nekdanjo pomembnost zlasti kot vprežne, jezdne in statusne živali. V Loškem muzeju Škofja Loka ga najdemo tako na upodobitvah iz srednjega veka kot v delih Iveta Šubica in Franceta Miheliča.