Novice

Petek, 17. december 2021

Praznični odpiralni čas in voščilo

Ekipa Loškega muzeja Škofja Loka vam želi prijetne praznike ter srečno, zdravo in kulturno leto 2022!

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta v petek, 24. in 31. decembra, odprta od 10.00 do 14.00, 25. decembra, 1. in 2. januarja pa bosta zaprta.

Sreda, 15. december 2021

Zlati oltar sv. Ingenuina iz Dražgoš

Nov Fokus

V razstavnem kotičku Fokus predstavljamo zlati oltar sv. Ingenuina iz cerkve sv. Lucije v Dražgošah. V njegove tri niše so postavljene figure svetnikov, med katerimi najbolj izstopa sv. Miklavž, šele pred kratkim pa smo odkrili tudi, kdo sta preostala dva svetnika in zakaj sta upodobljena.

Torek, 14. december 2021

Pivovarstvo in vinarstvo na Loškem v srednjem veku

Novo v videoarhivu

V spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek predavanja kustosa Jožeta Štukla, v katerem je ob pomoči najstarejših zgodovinskih virov skušal osvetliti začetke pivovarstva in vinarstva na ozemlju freisinškega Loškega gospostva.

Ponedeljek, 13. december 2021

"Hrana Kranjcev je pičla in slaba"

Janez Vajkard Valvasor je v svojem znamenitem delu Slava vojvodine Kranjske (1689) strnil topografski, zgodovinopisni in etnološki opis dežele, med drugim je pisal tudi o kmečki prehrani tistega časa.

Ponedeljek, 13. december 2021

Nova razstava slik Petra Gabra

V Kosovelovem domu v Sežani se je s svojimi novejšimi likovnimi deli predstavil akademski slikar in član Združenja umetnikov Škofja Loka Peter Gaber.

Petek, 26. november 2021

Odpiralni čas decembra

Decembra bo Loški muzej odprt po običajnem zimskem odpiralnem času, tj. od torka do nedelje od 10.00 do 17.00, Galerija Ivana Groharja pa zaradi Izložb domišljije po nekoliko prilagojenem.

Četrtek, 25. november 2021

Pletarski priročnik

Priročnik o pletarstvu, ki je nastal v okviru projekta Roko-delci in predstavlja zgodovino pletarstva, zgodbo pletarja Janeza Krišlja in pletarske postopke, lahko prelistate tudi na naši spletni knjižni polici.