Novice

Torek, 10. september 2019

Predavanje o dr. Ivanu Tavčarju

V začetku septembra smo v Loškem muzeju Škofja Loka na povabilo Občine Gorenja vas - Poljane in Zavoda Poljanska dolina ob letošnji 100-letnici romana Visoška kronika pripravili večer s predavanjem o dr. Ivanu Tavčarju. Kustosinja za zgodovino, Biljana Ristić, je pripravila predavanje o življenju in delu Ivana Tavčarja in ob tem navedla nekaj zanimivih podatkov o tem, kako so Ivana Tavčarja dojemali njegovi sodobniki.

Torek, 10. september 2019

Janez Pelko in Loški muzej v Tam Tam-ovi Ulični galeriji

TAM-TAM Inštitut iz Ljubljane je v koprodukciji z Loškim muzejem v sklopu projekta Ulična galerija na Vegovi ulici v Ljubljani predstavil najnovejša fotografska dela Janeza Pelka. Serija fotografij je bila ustvarjena kot enkraten projekt z namenom ilustracije pesniške zbirke “Dim in kri”, fotografovega prijatelja, prezgodaj umrlega glasbenika in pesnika Aleša Češnovarja, sicer člana legendarne skupine Niet. Razstava bo na ogled do 7. 10. 2019. 

Petek, 6. september 2019

Z radovednim Kokijem po muzeju

Vabljeni na odkrivanje Loškega muzeja s Kokijem!

Družine zopet vabimo na raziskovanje Loškega muzeja z našim radovednim in klepetavim papagajem Kokijem. Rad ima piškote in čohljanje po glavi, še raje pa deli svoje znanje in grajske zgodbe vedoželjnim mladim in velikim raziskovalcem. Zato je za vas pripravil knjižico z različnimi nalogami in nahrbtnik, poln zanimivih predmetov, s katerima se boste prelevili v prave muzejske detektive.  

Nahrbtnik na ramo in delovni zvezek v roke, pa pot pod noge po grajskih sobanah!

Petek, 6. september 2019

Novo v video arhivu!

40 let Združenja umetnikov Škofja Loka

Posebej za razstavo 40 let Združenja umetnikov Škofja Loka: umetniki na svojem smo posneli štiri video intervjuje z umetniki, ki so bili aktivni pri vzpostavitvi ZUŠL in/ali kasneje pri njegovem delovanju. Agata Pavlovec, Maja Šubic, Franc Berčič - Berko in Simon Mlakar pripovedujejo o razlogih stanovskega organizira­nja, o specifikah, razlikah in spremembah delovanja v 40 letih obstoja, o dobrih praksah, ki bi jih veljalo vrniti v so­dobni obliki, ter o nuji sodelovanja v prihodnosti.

Pogovor si lahko ogledate v našem Video arhivu. 

Petek, 6. september 2019

Razstava Lubnik - Gora velikanov navdihuje tudi mlade risarje stripov

V okviru praznovanja Muzejskega tedna ob 80-letnici Loškega muzeja smo v soboto, 31. avgusta 2019, izvedli delavnico na temo stripa. Naše obiskovalce smo najprej povabili na kratek voden ogled po razstavi, ki mu je sledilo ustvarjanje stripov pod mentorstvom Lee Vučko in Damirja Grbanovića. Stari in mladi so navdušeno pristopili k delu in nastale so številne prave umetnine, ki si jih ob obisku Loškega muzeja lahko ogledate v Muzejski dnevni sobi.

Torek, 3. september 2019

Dopolnjena zbirka Visoška domačija pripoveduje

Ob 100-letnici romana Visoška kronika smo muzejsko zbirko Visoška domačija pripoveduje v sodelovanju z Občino Gorenja vas - Poljane dopolnili s predstavitvijo gledaliških in filmskih uprizoritev Visoške kronike. Dopolnitev je pripravila kustosinja Biljana Ristić. 

Ponedeljek, 26. avgust 2019

Vabljeni na Muzejski teden ob 80-letnici Loškega muzeja!

V torek, 27. avgusta, prav na dan odprtja Loškega muzeja pred 80. leti, pričenjamo z Muzejskim tednom. Vabimo vas, da nas obiščete in skupaj z nami praznujete 80 let Loškega muzeja. Pripravili smo vam pester program dogodkov, na katerih se bomo srečevali prav vsak dan v naslednjem tednu. 

Več o dogajanju si lahko preberete tu: https://www.loski-muzej.si/muzejski-teden-ob-80.-letnici-loskega-muzeja/

Sreda, 14. avgust 2019

Muzejski teden ob 80-letnici Loškega muzeja

V zadnjem tednu avgusta in na začetku septembra široko odpiramo muzejska vrata in vas vabimo v svojo družbo. Praznovanje 80-letnice Loškega muzeja začenjamo 27. avgusta, prav na datum, ko je bil leta 1939 v mestni hiši odprt Loški muzej, nato pa za vas cel teden pripravljamo različne dogodke, na katerih vam bomo predstavili svoje delo. Pridružite se nam na javnih vodstvih, delavnicah, predavanjih in ostalih dogodkih na vseh naših lokacijah in skupaj z nami po muzejsko proslavite 80 let Loškega muzeja!

Torek, 9. julij 2019

Neverjetne gore - geolov

V skupnem projektu gorenjskih muzejev Neverjetne gore smo v sodelovanju s Slovenskim geocaching klubom pripravili tudi geolov. 

Geolovce zakladi z uganko pričakujejo v vseh šestih sodelujočih muzejih, od sredine junija dalje pa tudi na bližnjih hribih. Več o geolovu, kaj vse lahko doživite na geolovu po Neverjetnih gorah in o tem, kako sodelovati pa si lahko preberete TU

Torek, 9. julij 2019

Pričeli s projektom Erasmus plus - Evropske solidarnostne enote ARTiculate

V začetku julija se je na Zavodu O pričel izvajati projekt ARTiculate, ki poteka v okviru projektov Erasmus plus - Evropska solidarnostna enota. V projektu, ki ga vodi Zavod O, poleg Loškega muzeja kot gostiteljska organizacija sodeluje še Zavod Poljanska dolina, vsaka od organizacij pa bo eno leto v svoje delo vključevala eno od dveh prostovoljk, ki bosta preko dela v naših ustanovah spoznavali lokalno skupnost, našo kulturno dediščino in zgodovino ter pridobovali različne delovne izkušnje.