Novice

Torek, 1. oktober 2019

Odpiralni čas Loškega muzeja v oktobru

Loški muzej bo v oktobru odprt od torka do nedelje med 10. in 18. uro. 
Ob ponedeljkih bo muzej ZAPRT.

Galerija Ivana Groharja bo odprta ob torkih, četrtkih in petkih med 10. in 14. uro, ob sredah med 10. in 18. uro, ob sobotah in nedeljah pa med 9. in 13. uro. Ob ponedeljkih bo galerija ZAPRTA. 

Vabljeni na obisk!

Sreda, 18. september 2019

Dnevi evropske kulturne dediščine na Škofjeloškem

Namen Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) je spodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne in naravne dediščine ter javnosti predstaviti idejo o skupni kulturni dediščini, o bogastvu in kulturni raznolikosti Evrope. V okviru Tedna kulturne dediščine (TDK) si prizadevamo z različnimi aktivnostmi spodbujati večjo vključenost vsebin s področja ohranjanja kulturne in naravne dediščine tudi v vzgojno-izobraževalne procese, v formalnem in neformalnem izobraževanju. 

Petek, 13. september 2019

Vabljeni v Kavarno na gradu!

V začetku avgusta je lokal na Loškem gradu dobil novega najemnika in se preimenoval v Kavarno na gradu. 

Kavarna je odprta vse dni v tednu, od nedelje do četrtka med 10. in 22. uro, ob petkih in sobotah pa od 10. do 24. ure. 

Torek, 10. september 2019

Predavanje o dr. Ivanu Tavčarju

V začetku septembra smo v Loškem muzeju Škofja Loka na povabilo Občine Gorenja vas - Poljane in Zavoda Poljanska dolina ob letošnji 100-letnici romana Visoška kronika pripravili večer s predavanjem o dr. Ivanu Tavčarju. Kustosinja za zgodovino, Biljana Ristić, je pripravila predavanje o življenju in delu Ivana Tavčarja in ob tem navedla nekaj zanimivih podatkov o tem, kako so Ivana Tavčarja dojemali njegovi sodobniki.

Torek, 10. september 2019

Janez Pelko in Loški muzej v Tam Tam-ovi Ulični galeriji

TAM-TAM Inštitut iz Ljubljane je v koprodukciji z Loškim muzejem v sklopu projekta Ulična galerija na Vegovi ulici v Ljubljani predstavil najnovejša fotografska dela Janeza Pelka. Serija fotografij je bila ustvarjena kot enkraten projekt z namenom ilustracije pesniške zbirke “Dim in kri”, fotografovega prijatelja, prezgodaj umrlega glasbenika in pesnika Aleša Češnovarja, sicer člana legendarne skupine Niet. Razstava bo na ogled do 7. 10. 2019. 

Petek, 6. september 2019

Z radovednim Kokijem po muzeju

Vabljeni na odkrivanje Loškega muzeja s Kokijem!

Družine zopet vabimo na raziskovanje Loškega muzeja z našim radovednim in klepetavim papagajem Kokijem. Rad ima piškote in čohljanje po glavi, še raje pa deli svoje znanje in grajske zgodbe vedoželjnim mladim in velikim raziskovalcem. Zato je za vas pripravil knjižico z različnimi nalogami in nahrbtnik, poln zanimivih predmetov, s katerima se boste prelevili v prave muzejske detektive.  

Nahrbtnik na ramo in delovni zvezek v roke, pa pot pod noge po grajskih sobanah!

Petek, 6. september 2019

Novo v video arhivu!

40 let Združenja umetnikov Škofja Loka

Posebej za razstavo 40 let Združenja umetnikov Škofja Loka: umetniki na svojem smo posneli štiri video intervjuje z umetniki, ki so bili aktivni pri vzpostavitvi ZUŠL in/ali kasneje pri njegovem delovanju. Agata Pavlovec, Maja Šubic, Franc Berčič - Berko in Simon Mlakar pripovedujejo o razlogih stanovskega organizira­nja, o specifikah, razlikah in spremembah delovanja v 40 letih obstoja, o dobrih praksah, ki bi jih veljalo vrniti v so­dobni obliki, ter o nuji sodelovanja v prihodnosti.

Pogovor si lahko ogledate v našem Video arhivu. 

Petek, 6. september 2019

Razstava Lubnik - Gora velikanov navdihuje tudi mlade risarje stripov

V okviru praznovanja Muzejskega tedna ob 80-letnici Loškega muzeja smo v soboto, 31. avgusta 2019, izvedli delavnico na temo stripa. Naše obiskovalce smo najprej povabili na kratek voden ogled po razstavi, ki mu je sledilo ustvarjanje stripov pod mentorstvom Lee Vučko in Damirja Grbanovića. Stari in mladi so navdušeno pristopili k delu in nastale so številne prave umetnine, ki si jih ob obisku Loškega muzeja lahko ogledate v Muzejski dnevni sobi.