Novice

Petek, 22. november 2019

Glasbeni grad

Nov pedagoški program za šole in organizirane skupine

Glasbeni grad interaktivno povezuje muzejske pedagoške programe z zbirko slovenskih ljudskih, filmskih in popularnih skladb. Primeren je za oblikovanje šolskega kulturnega dneva, ki ga lahko sestavite iz muzejskih pedagoških programov in dopolnite z glasbeno delavnico Ustvarimo pesem.

Četrtek, 21. november 2019

Odprtje razstave 40+ ... Skozi čas in naprej ...

40 let Združenja umetnikov Škofja Loka

V kapeli Loškega muzeja Škofja Loka smo 20. novembra 2019 z odprtjem razstave 40+ ... Skozi čas in naprej ... slavnostno obeležili 40. obletnico delovanja Združenja umetnikov Škofja Loka (ZUŠL). 

Sobota, 2. november 2019

Muzejske zanimivosti

Kult cesarja Franca Jožefa I.

Cesar Franc Jožef I. Habsburško-Lotarinški je Avstro-Ogrski monarhiji vladal skoraj sedem desetletij. Kult cesarja je imel v večnacionalni habsburški monarhiji povezovalno vlogo. Cesar je predstavljal osrednji simbol monarhije in njene enotnosti. Njegovi portreti so viseli v vsaki šoli, vojaški ustanovi in uradu, meščani so imeli slike obešene po domovih, dostojanstveniki so oponašali njegove zalisce. Po cesarju so se imenovale šole, bolnišnice, druge ustanove.

Torek, 29. oktober 2019

Z nami praznujejo: Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka

Zanimivost z razstave

V Galeriji Ivana Groharja na Mestnem trgu si lahko do 24. novembra ogledate razstavo z naslovom Z nami praznujejo. Razstava predstavlja nekaj pomembnih loških društev, šol in klubov, ki letos praznujejo jubilej svojega delovanja, med drugimi Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka. Društvo nosi ime po Lovrencu Koširju (1804, Spodnja Luša – 1879, Dunaj), poštnem inovatorju in rojaku. 

Torek, 29. oktober 2019

Odpiralni čas Loškega muzeja med prazniki

Loški muzej bo v četrtek, 31. oktobra, odprt med 10. in 18. uro. V petek, 1. novembra, bo muzej ZAPRT. 

Galerija Ivana Groharja bo prav tako odprta v četrtek, 31. oktobra, med 1o. in 14. uro, v petek pa bo galerija ZAPRTA. 

V novembru bo muzej odprt po zimskem odpiralnem času, to je med 10. in 17. uro. Zadnji vstop v muzej je pol ure pred zaprtjem. 

Torek, 29. oktober 2019

Novost na naši e-knjižni polici

Na naši e-knjižni polici zdaj lahko prelistate prvi vodnik po zbirkah Loškega muzeja, ki je bil izdan leta 1962. 

Knjižica je ponatis iz dela avtorja prof. Franceta Planine z naslovom Škofja Loka z bližnjo okolico.

Sreda, 23. oktober 2019

Ogled zbirk na dvorcu Visoko

Ogled zbirk na dvorcu Visoko bo zaradi gradbenih del možen le še do 17. 11. 2019, nato pa bodo muzejske zbirke nekaj časa zaprte. 

Zbirke si lahko ogledate še ta konec tedna, to je 26. in 27. oktobra, med 10. in 19. uro, oba dva dneva bo odprta tudi kavarna.

Sobota, 5. oktober 2019

Novo v spletnem Video arhivu!

Predavanje sestre Marte Triler: Nunske šole na Loškem gradu

V našem video arhivu si zdaj lahko ogledate predavanje Nunske šole na Loškem gradu sestre uršulinke Marte Triler, ki smo ga organizirali v sklopu Muzejskega tedna ob 80-letnici Loškega muzeja. 

Petek, 4. oktober 2019

Predstavitev publikacije Ribniško lončarstvo. Včeraj. Danes. Jutri?

Sodelovanja naših kustosov

V torek, 1. oktobra, je Mojca Šifrer Bulovec, kustosinja etnologinja v Loškem muzeju, v Rokodelskem centru Ribnica predstavila novo publikacijo Ribniško lončarstvo. Včeraj. Danes. Jutri?, ki je nastala v okviru istoimenskega projekta, ki je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Publikacijo sta predstavili avtorici Mojca Šifrer Bulovec in Tina Zajc Zver.