Novice

Ponedeljek, 8. januar 2024

Loški grad in državni uradi

Loški grad, izpričan že od 13. stoletja, je bil nekaj stoletij upravno središče obsežnega loškega gospostva v lasti škofov iz Freisinga. Stavbo gradu so tekom stoletij prilagajali potrebam gospostva, jo vzdrževali, dograjevali in obnavljali. Po letu 1803, ko je bilo gospostvo podržavljeno, je grad prešel v državno last. V gradu so bili nastanjeni državni uradi: davčna pisarna, sodišče, pisarna zemljiške knjige.

Ponedeljek, 8. januar 2024

Anton Edvard Jožef pl. Strahl (1817–1884)

Edvard Jožef plemeniti Strahl je bil velik ljubitelj in zbiralec umetniških slik domačih in tujih slikarjev ter predmetov umetne obrti. Čeprav je s dedovanjem starološkega gradu pridobil tudi nekaj slik, ki so jih kupili predhodni lastniki gradu (Erbergi, Lukančiči) je Edvard intenzivneje začel zbirati umetniške slike v 60. letih 19. stoletja.

Ponedeljek, 8. januar 2024

Novoletna jelka in dedek Mraz

Po drugi svetovni vojni je Jugoslovanska komunistična partija želela nekatere tradicionalne verske praznike nadomestiti z novimi. Po sovjetskem vzoru je uvedla praznovanje novoletne jelke (1947/48) in dedka Mraza (1948/49).

Četrtek, 4. januar 2024

Zapustil nas je vizualni umetnik Nejč Slapar

Sporočamo vam žalostno vest, da je v 79. letu starosti v Stražišču pri Kranju umrl vizualni umetnik Nejč Slapar. Bil je član Združenja umetnikov Škofja Loka in član Društva likovnih umetnikov Kranj.

Petek, 1. december 2023

Decembrski Naprej v preteklost

Spletna akcija slovenskih muzejev in galerij

Od 4. do 10. decembra 2023 se bomo slovenski muzeji in galerije že sedmič predstavljali v spletni akciji Naprej v preteklost, ki jo organizirata Služba za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije ter Skupnost muzejev Slovenije.

Sreda, 29. november 2023

Pogovor s slikarko Tino Dobrajc

Novo v videoarhivu

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek pogovora s Tino Dobrajc, slikarko in članico Združenja umetnikov Škofja Loka.