Novice

Sreda, 14. april 2021

Renesančna gospa iz Škofje Loke

Predavanje v okviru projekta Ženske zgodbe

Kustos Loškega muzeja Jože Štukl je v sklopu medmuzejskega projekta Ženske zgodbe, ki ga koordinira Gorenjski muzej, predaval o bogastvu keramičnega renesančnega majoličnega in graviranega namiznega posodja.

Ponedeljek, 12. april 2021

Virtualno odprtje Trenutne razstave Andreja Štularja

Ker običajnega odprtja v živo zaradi trenutnih epidemioloških razmer ni mogoče izvesti, novo razstavo v Galeriji Ivana Groharja odpiramo virtualno. Trenutno razstavo v videu predstavljata kustos Boštjan Soklič in umetnik Andrej Štular.

Ponedeljek, 12. april 2021

Loški muzej se odpira

Loški muzej Škofja Loka in Galerija Ivana Groharja v torek, 13. aprila 2021, ponovno odpirata svoja vrata za obiskovalke in obiskovalce.

Sreda, 7. april 2021

Slikar in ribič Ivan Franke

Letos bo preteklo 180 let od rojstva slikarja, konservatorja, publicista, svetovnega popotnika in velikega strokovnjaka za ribištvo Ivana Franketa iz Poljanske doline. Loški muzej hrani pet njegovih meščanskih portretov, ki jih naslikal po naročilu.

Torek, 6. april 2021

Jožef kuha močnik

Freska Kristusovega rojstva Mojstra Bolfganga v Crngrobu

Crngrobška freska Kristusovega rojstva, ki je nastala v krogu delavnice Mojstra Bolfganga, je eden najlepših spomenikov gotskega stenskega slikarstva na Slovenskem. Prizor vključuje tudi izjemno redek žanrski motiv Jožefa pri kuhanju.

Sreda, 31. marec 2021

Velikonočni žegen

Velikonočni žegen oz. tradicija blagoslavljanja velikonočnih jedi ima na Slovenskem že večstoletno tradicijo. Jedi velikonočnega žegna danes predstavljajo simbole Kristusovega trpljenja, svoje korenine pa imajo že v judovstvu in starih poganskih verovanjih.

Torek, 30. marec 2021

Poosebitve kreposti v kapeli Loškega gradu

V kupoli kapele Loškega gradu, ki jo je po naročilu uršulink leta 1915 poslikal ljubljanski slikar Anton Jebačin, so upodobljene tudi poosebitve sedmih krščanskih kreposti. Kakšne atribute imajo in kaj ti pomenijo?