Novice

Sreda, 28. april 2021

Krajine Evgena Sajovica

V Loškem muzeju hranimo več likovnih del akademskega slikarja Evgena Sajovica, sicer Ljubljančana, ki je veliko svoje umetniške pozornosti namenjal prav slikoviti motiviki loške krajine.

Petek, 23. april 2021

99. jubilej Iveta Šubica

Danes, 23. aprila 2021, bi slikar Ive Šubic praznoval 99 let, njegovo 100. obletnico rojstva pa bomo v Loškem muzeju naslednje leto obeležili z večjo pregledno razstavo v Galeriji na gradu in predstavili tudi nekatera njegova manj znana dela.

Četrtek, 22. april 2021

Najstarejša puška iz zbirke Loškega muzeja

Novo v Fokusu

V Fokusu je od danes na ogled najstarejša puška iz stalne zbirke Loškega muzeja, ki je bila izdelana v 17. stoletju in jo poleg likovne dovršenosti odlikujeta tudi dve izjemni konstrukcijski posebnosti.

Torek, 20. april 2021

Spoznajmo asemblaž in readymade

Ob Trenutni razstavi Andreja Štularja v Galeriji Ivana Groharja smo za otroke pripravili kratko predstavitev razstave, tehnik asemblaža in readymada ter navodila za ustvarjanje lika A-sem-blažka/e.

Petek, 16. april 2021

Rimske fibule s Puštala nad Trnjem

Oblačilna kultura v antičnem in poznoantičnem obdobju je bila nekoliko drugačna od današnje. Gumbov še niso poznali, zato so za spenjanje obleke uporabljali posebne sponke – fibule.

Sreda, 14. april 2021

Janez Sedej, »žlahtni« žirovski samorastnik

V Loškem muzeju Škofja Loka hranimo nekaj slik umetnika Janeza Sedeja, ki je v slovensko slikarstvo prišel skozi vrata naivcev, na temelju svoje slikarske kvalitete pa se je trajno zapisal v zgodovino domače umetnosti.

Sreda, 14. april 2021

Renesančna gospa iz Škofje Loke

Predavanje v okviru projekta Ženske zgodbe

Kustos Loškega muzeja Jože Štukl je v sklopu medmuzejskega projekta Ženske zgodbe, ki ga koordinira Gorenjski muzej, predaval o bogastvu keramičnega renesančnega majoličnega in graviranega namiznega posodja.

Ponedeljek, 12. april 2021

Virtualno odprtje Trenutne razstave Andreja Štularja

Ker običajnega odprtja v živo zaradi trenutnih epidemioloških razmer ni mogoče izvesti, novo razstavo v Galeriji Ivana Groharja odpiramo virtualno. Trenutno razstavo v videu predstavljata kustos Boštjan Soklič in umetnik Andrej Štular.