Novice

Torek, 1. junij 2021

Dela Gvidona Birolle v zbirki Loškega muzeja

Letos obeležujemo 140. obletnico rojstva slikarja in liustratorja Gvidona Birolle. V stalni zbirki Loškega muzeja sta na ogled dve njegovi oljni sliki, hranimo pa tudi njegove originalne ilustracije za dve knjižni deli – Repoštev, gospodar Krkonošev in Irske pravljice.

Petek, 28. maj 2021

Mednarodni muzejski dan

Letošnji mednarodni muzejski dan smo v Loškem muzeju obeležili z brezplačnim vstopom, tremi novimi videopredstavitvami izbranih del iz umetnostnozgodovinskih zbirk in sodelovanjem na urbani razstavi plakatov po Ljubljani.

Sreda, 26. maj 2021

Imenitne sveže postrvi ali kaj je na Loškem jedel Paolo Santonino

Odlomki iz popotnega dnevnika

Kancler oglejskega patriarha Paolo Santonino je na treh vizitacijskih popotovanjih v letih 1485 do 1487 spremljal škofa Petra Carlija, patriarhovega generalnega vikarja. V svojih zapisih je posebno pozornost namenjal jedem, s katerimi so postregli njemu in ostalim lačnim članom odprave.

Ponedeljek, 24. maj 2021

Škofja Loka, ujeta na risalne liste in filmski  trak

Prva Mala Groharjeva slikarska kolonija je bila organizirana leta 1969 v okviru Jugoslovanskih pionirskih iger. Pod geslom Ljubimo svojo domovino in njene bratske narode so učenci iz različnih predelov Jugoslavije s svinčniki in barvami na risalnih listih upodabljali Škofjo Loko.

Četrtek, 20. maj 2021

Slovenski čebelnjak

Slovenski čebelnjak je prehodil razvojno pot od enostavne konstrukcije z enokapno streho, postavljeno na štirih stebričih, do arhitekture z dvokapno streho, ki jo kot slovenski čebelnjak prepoznamo še danes.