Novice

Sreda, 28. julij 2021

Rimska svetilka

V arheološki zbirki v Loškem muzeju hranimo preprosto glineno svetilko na oljčno olje, odkrito v rimskem grobu v Starem dvoru.

Ponedeljek, 26. julij 2021

V muzeju ne hranimo pepela, pač pa ogenj, ki je tlel stoletja

Sodobni muzej 21. stoletja

V novi številki Loških razgledov direktorica Loškega muzeja Saša Nabergoj piše o sodobnem muzeju, ki svoje obiskovalce nagovarja drugače kot muzeji iz 19. stoletja. Z novimi znanji so se namreč spremenili tudi načini razstavljanja, komuniciranja in hranjenja predmetov.

Četrtek, 22. julij 2021

Visoška kuhinja v 19. stoletju

Kuharska knjiga Ta dobra stara kuha, ki jo je Pavle Hafner napisal po pripovedovanju mame Ančke, najstarejše hčere zadnje gospodinje na Visokem, in babice Ane Kalan, nam na zanimiv način odstira skrivnosti in bogastvo kulinarike loškega človeka ob njegovem delavniku in praznikih.

Torek, 20. julij 2021

Novo v videoarhivu

Predavanje o zgodovini klekljanja na Slovenskem

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate predavanje o zgodovini klekljanja na Slovenskem, od prvih omemb do vpisa klekljanja čipk v Sloveniji na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva leta 2018.

Ponedeljek, 12. julij 2021

Simon Mlakar: To je naše vesolje

Nova razstava v Galeriji Ivana Groharja

V sredo, 21. julija 2021, ob 18. uri v Galeriji Ivana Groharja odpiramo novo razstavo vsestranskega likovnega ustvarjalca in člana Združenja umetnikov Škofja Loka Simona Mlakarja To je naše vesolje. Do takrat bo Galerija Ivana Groharja zaprta.

Torek, 6. julij 2021

Crngrob naokrog

Nova spletna stran in odprtost cerkve

V okviru projekta Crngrob naokrog je nastala nova spletna stran, ki celovito predstavlja cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu. Ta je za obiskovalce odprta vsako nedeljo od junija do septembra od 16. do 18. ure.

Četrtek, 1. julij 2021

Medeno pecivo na Loškem

Nov Fokus

V razstavnem kotičku Fokus na hodniku Loškega muzeja v okviru projekta Naša kuhna predstavljamo medeno pecivo na Loškem. Njegovo izdelovanje je ena od pomembnejših rokodelskih veščin na Škofjeloškem, ki jo danes obvladajo le še posameznice, zato je skrb za ohranjanje te dediščine še toliko večja.

Četrtek, 1. julij 2021

Gospodinjski aparati Iskra

Zahteve po raznovrstnih in sodobnih napravah za gospodinjstvo so se v Jugoslaviji od 50. let dalje postopno večale. Največji proizvodni trg je v teh letih predstavljala Slovenija, med najbolj znane proizvajalce pa je sodila tovarna Iskra.