32. kongres Europassiona

Cieszyn, Poljska

»Loški razstavni paviljon« s predstavitvijo različnih knjižnih publikacij <em>Foto: Mirjam Jezeršek</em>
»Loški razstavni paviljon« s predstavitvijo različnih knjižnih publikacij Foto: Mirjam Jezeršek
Kongres Europassiona v gledališču Adama Mickiewicza <em>Foto: Jože Štukl, Tadeusz Maciejiczek</em>
Kongres Europassiona v gledališču Adama Mickiewicza Foto: Jože Štukl, Tadeusz Maciejiczek
+2Veličastna gledališka pasijonska predstava <em>Foto: Jože Štukl</em>
Veličastna gledališka pasijonska predstava Foto: Jože Štukl
V družbi s sestro Jadwigo Wyrozumsko in generalnim sekretarjem združenja Europassion Josefom Langom <em>Foto: Fotoarhiv Jožeta Štukla</em>
Skupinska slika dela udeležencev skupaj z organizatorji 32. kongresa Europassiona <em>Foto: Tadeusz Maciejiczek</em>

Od 31. marca do 4. aprila 2016 sem se udeležil 32. letnega kongresa Europassiona, ki je potekal v Cieszynu na Poljskem, mestu s 36.000 prebivalci, ki leži na desnem bregu reke Olze, na poljsko-češki meji. Poljaki so nam že ob prihodu pripravili prisrčen sprejem, ki mu je sledila skupna večerja s prvo priložnostjo za spoznavanje in druženje med delegati.

Kongres je potekal v gledališču Adama Mickiewicza v središču mesta. V preddverju sem še pred začetkom na “loškem razstavnem paviljonu” poskrbel za predstavitev našega kraja in publikacij o pasijonu in Loškem muzeju. Sledil je uradni del kongresa, ki so ga zaznamovali govori župana, državnikov, cerkvenih dostojanstvenikov, evropske poslanke in nepogrešljive sestre Jadwige Wyrozumske. V drugem delu kongresa, namenjenem delovanju združenja Europassion in posameznim predstavitvam po državah udeleženkah, sem predstavil Škofjeloški pasijon. Po kongresu je sledila pasijonska predstava, ki jo vse od leta 1984 v izvedbi amaterske gledališke skupine pod umetniškim vodstvom sestre Jadwige uprizarjajo v gledališču Adama Mickiewicza. Predstava pritegne množice gledalcev iz vse Poljske kakor tudi iz sosednje Češke, Slovaške, Avstrije in Nemčije.

Kot veleva tradicija, so nas organizatorji popeljali na voden ogled mesta, obiskali pa smo tudi Częstochowo, ki v krščanskem svetu velja za eno največjih romarskih središč. Ogledali smo si samostanski kompleks z baročno baziliko, muzejem, zakladnico, viteško dvorano in knjižnico. Največja dragocenost samostana je čudodelna podoba device Marije z detetom v naročju, znana tudi kot Črna Marija. Dan smo zaključili v dvorcu Goralski v Lodygowicah. Tu so organizatorji pripravili razkošno večerjo. V okviru turističnega potepanja smo obiskali tudi zloglasno koncentracijsko taborišče Auschwitz, ki so ga na okupiranem poljskem ozemlju 20. maja 1940 ustanovili nacisti. Taborišče je delovalo do 27. januarja 1945, ko so ga osvobodili vojaki ruske rdeče armade. V njem je umrlo 1,1 milijona ljudi, med katerimi je bilo kar 90 % judov. Ogledali smo si obsežen muzej in se sprehodili po celotnem taboriščnem kompleksu. Vtis ob zaključku druženja je bil zelo dober, saj so se Poljaki izkazali kot izjemni gostitelji.