33. kongres Europassiona

Kecskemét, Madžarska

Pogled na gledališče József Katona v Kecskemetu, kjer se je odvijal 33. letni kongres Europassiona. <em>Foto: Jože Štukl</em>
Pogled na gledališče József Katona v Kecskemetu, kjer se je odvijal 33. letni kongres Europassiona. Foto: Jože Štukl
Kalocsa z veličastno katedralo sv. Marije <em>Foto: Jože Štukl</em>
Kalocsa z veličastno katedralo sv. Marije Foto: Jože Štukl
+3Predstavitev Škofjeloškega pasijona in vpisa na Reprezentativni seznam pri Unescu <em>Foto: Ivan Missoni</em>
Predstavitev Škofjeloškega pasijona in vpisa na Reprezentativni seznam pri Unescu Foto: Ivan Missoni
Udeleženci in udeleženke kongresa ob ogledu pasijonske predstave v arboretumu <em>Foto: Jože Štukl</em>
Pasijonska predstava v arboretumu <em>Foto: Jože Štukl</em>
Pasijonska predstava v arboretumu <em>Foto: Jože Štukl</em>

Od 8. do 11. 6. 2017 sem se mudil v Kecskemétu na Madžarskem, kjer je potekal 33. letni kongres mednarodnega združenja Europassion.

Kot je že vsa leta v navadi, so se organizatorji tudi tokrat držali ustaljenega protokola. Tako so nas najprej popeljali na voden ogled Kecskemeta, ki leži južno od Budimpešte in šteje okrog 111.000 prebivalcev. Med drugim smo si ogledali baročno katedralo, zgrajeno v letih 1774‒1806, in dve sinagogi, od katerih nobena danes ne služi več svojemu namenu. V večji se nahaja tehnološki center, medtem ko se je v manjši naselil muzej fotografije. Zanimivo doživetje je bil tudi sprehod čez mestno tržnico. Ob koncu ogledov smo se srečali z županjo, ki nas je sprejela v mestni hiši. Pot smo nato z avtobusi nadaljevali v Kalocso, ki leži na levem bregu reke Donave in sodi med najstarejša mesta na Madžarskem, vse od leta 1135 je tudi sedež nadškofa. Ogledali smo si muzej in katedralo sv. Marije ter prisluhnili nadškofovemu nagovoru in orgelskemu koncertu. Po ogledu mesta smo se odpeljali v Lajosmizse, kjer so nas najprej presenetili s prikazom tradicionalnih madžarskih spretnosti dresiranja in jezdenja konj ter vožnje z najrazličnejšimi vpregami, vozovi in kočijami. Nastopu akrobatskih skupin je sledila pristna madžarska večerja z veselim druženjem.

Naslednji dan je minil v znamenju kongresa, ki se je odvijal v gledališču József Katona v Kecskemetu. Pred kongresom smo imeli v preddverju možnost predstaviti knjižne publikacije, povezane s pasijoni in domačim krajem. Sledil je uradni del kongresa z nagovorom generalnega sekretarja združenja Josefa Langa ter pozdravnim govorom madžarskih organizatorjev in predstavnikov lokalne skupnosti. V nadaljevanju je Josef Lang predstavil daljši referat na temo 500-letnice reformacije. Sledile so najrazličnejše predstavitve po državah članicah, med njimi tudi naša, na kateri smo predstavili uspešen vpis Škofjeloškega pasijona na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine pri Unescu in povabili vse udeležence kongresa k objavljanju prispevkov v novem mednarodnem zborniku Pasijonski almanah. Kongresu je sledila zahvalna sveta maša, nato pa smo se odpeljali v arboretum, kjer smo si v večernih urah ogledali pasijonsko predstavo na prostem.

Naslednji dan smo si po uradnem slovesu delegacij in pred povratkom domov ogledali še nekatere mestne znamenitosti.