35. kongres Europassiona

Tullins, Francija

Mestece Tullins v Franciji <em>Foto: Fotoarhiv Jožeta Štukla</em>
Mestece Tullins v Franciji Foto: Fotoarhiv Jožeta Štukla
Pogled iz Grenobla proti trdnjavi nad njim <em>Foto: Fotoarhiv Jožeta Štukla</em>
Pogled iz Grenobla proti trdnjavi nad njim Foto: Fotoarhiv Jožeta Štukla
+6Udeleženci 35. kongresa Europassiona iz Škofje Loke na trdnjavi v Grenoblu <em>Foto: Fotoarhiv Jožeta Štukla</em>
Udeleženci 35. kongresa Europassiona iz Škofje Loke na trdnjavi v Grenoblu Foto: Fotoarhiv Jožeta Štukla
Pogled na Grenoble <em>Foto: Fotoarhiv Jožeta Štukla</em>
Letni kongres je potekal v veliki dvorani občine v Tullinsu. <em>Foto: Fotoarhiv Jožeta Štukla</em>
Predstavitev Škofje Loke in Škofjeloškega pasijona <em>Foto: Jernej Tavčar</em>
Predaja kipca Europassiona organizatorjem kongresa 2020 iz Tirschenreutha v Nemčiji <em>Foto: Fotoarhiv Jožeta Štukla</em>
Pasijonska igra <em>Foto: Fotoarhiv Jožeta Štukla</em>
Pasijonska igra <em>Foto: Fotoarhiv Jožeta Štukla</em>

35. letno srečanje združenja Europassion je potekalo od 9. do 12. maja 2019 v Tullinsu, majhnem mestecu v vzhodni Franciji z okrog 8.000 prebivalci. Letnega srečanja so se poleg predstavnikov Občine Škofja Loka udeležili tudi predstavniki gibanja Pasijonski veter.

Organizatorji so pripravili pester program, ki je vključeval sprejeme, zabave z druženji ob izbrani hrani in pijači ter izlete po bližnji in daljni okolici. Na enem izmed popotovanj smo obiskali Grenoble, ki ima korenine v daljni preteklosti. Prvotne prebivalce Kelte so pokorili Rimljani in območju zavladali za več stoletij. Mesto je imelo tudi bogato srednjeveško in novoveško zgodovino, o čemer pričajo številne monumentalne stavbe, cerkve in druge znamenitosti. Grenoble s 160.000 prebivalci je dandanes pomembno univerzitetno in znanstveno središče. Po ogledih smo se s kabinsko žičnico povzpeli na trdnjavo nad mestom, od koder se je odprl prekrasen pogled na okolico in verigo alpskih vrhov.

Sobota je bila po tradiciji rezervirana za izvedbo kongresa združenja, ki je potekal v veliki dvorani občine v Tullinsu. Uvodoma je generalni sekretar Josef Lang predstavil poročilo o delovanju in aktivnostih združenja. Na dnevnem redu so bile tudi volitve v ožje predsedstvo. Sledila so poročila predstavnikov posameznih pasijonskih mest, med njimi tudi Škofje Loke. Navzoče delegate sem seznanil s pasijonskim dogajanjem v zadnjem letu, predstavil novo številko Pasijonskega almanaha in jih povabil k sodelovanju s prispevki pri nastajanju nove številke. Ob koncu srečanja sta udeležence nagovorila še župan Tullinsa in član pokrajinskega sveta. Po pogostitvi smo se podali v župno cerkev v središču mesta, kjer je potekala zahvalna sveta maša s predajo lesenega kipca Europassiona predstavnikom iz Tirschenreutha na Bavarskem, organizatorjem Europassiona 2020. Po maši so gostitelji uprizorili pasijonsko igro. Dinamična predstava ves čas zaposluje večino gledalčevih čutov in traja kar dve uri. Celoten izkupiček predstav namenijo za pomoč ljudem z roba družbe. Po zaključku napornega dne se je prilegla obilna večerja z veselim druženjem, ki se je s pesmijo v različnih evropskih jezikih in plesom ob živi glasbi zaključilo v poznih večernih urah.

Tako kot vsako leto je čas druženja s pasijonskimi prijatelji in znanci iz vse Evrope hitro minil. Srečanje v Tullinsu bo ostalo v lepem spominu tudi zaradi gostoljubnosti, srčnosti in prijaznosti pasijoncev, ki so se izkazali ne le kot igralci, ampak tudi v ostalih vlogah, ki sta jih od njih zahtevala organizacija in izvedba kongresa, kot so kuharji, natakarji, strežniki, vodiči in celo šoferji.