Otvoritveni dogodek treh razstav v okviru projekta Skupaj

12. 6. 2024 @ 17:00
Prost vstop

Vabljeni na odprtje treh razstav v okviru razstavno-raziskovalnega projekta Skupaj.

Program odprtja

  • 17.00 Pogovor z Agato Pavlovec (SI), Žigo Karižem (SI) in Zoranom Kuzmanovićem (SRB) o pomenu kulturno-umetniške vzgoje skozi osebno formativno izkušnjo na Mali Groharjevi koloniji v 80. letih prejšnjega stoletja.
  • 18.00 Vodstvo po razstavi Krog se je sklenil z umetnico in umetnikoma.
  • 19.00 Uradno odprtje z nagovori Saše Nabergoj, direktorice Loškega muzeja in avtorice koncepta projekta Skupaj, Roberta Lozarja, državnega selektorja in dr. Tomaža Simetingerja, pomočnika direktorja za program JSKD.

Razstavo bo slovesno odprl župan Občine Škofja Loka Tine Radinja.

Glasbena instalacija: ZVOKI SPOMINA, zamisel in izvedba Janez Jocif.

Okrogli stolp, Galerija na gradu, dvorišče Loškega gradu

 

Raziskovalno-razstavni projekt Skupaj postavlja v ospredje ljubiteljsko kulturo (zlasti likovno umetnost) in njen pomen tako za profesionalno kulturo in umetnost kot družbo v celoti. V Loškem muzeju smo ga pripravili v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in obsega tri razstave v dveh galerijah (Galerija na gradu in Okrogli stolp), spremljevalni program ter spletni arhiv.

JSKD že od leta 2007 na dve leti organizira državne tematske razstave, vsakič na določeno temo in v prostorih drugega muzeja ali galerije, s čimer redno spodbuja ljubiteljsko likovno ustvarjalnost. Na 9. državni razstavi Polnost praznine se predstavlja 48 izbranih del ljubiteljskih likovnikov iz cele Slovenije.

Na razstavi Krog se je sklenil se predstavljajo trije uveljavljeni umetniki: Agata Pavlovec (Škofja Loka), Žiga Kariž (Ljubljana) in Zoran Kuzmanović (Smederevo, Srbija), vsak z dvema serijama del. Vsem je skupno, da so v osnovnošolskih letih sodelovali na Mali Groharjevi slikarski koloniji, kar je pomembno prispevalo k odločitvi za profesionalno umetniško pot.

Mala Groharjeva kolonija je največja slikarska kolonija, namenjena mladim, v okviru katere že več kot 50 let osnovnošolci višjih razredov ustvarjajo po motivih srednjeveškega mestnega jedra. Zadnjih 30 let kolonijo organizira Območna izpostava JSKD, od začetka leta 1968 pa je na njej sodelovalo več kot 13.000 mladih likovnikov iz Slovenije, pa tudi iz Srbije, Italije in Avstrije ter okrog 5000 mentorjev/likovnih pedagogov.

Na razstavi Mala Groharjeva kolonija skozi čas predstavljamo fotografsko in dokumentarno gradivo, izbor otroških del, pa tudi kataloge, časopisne objave in posebej ob tej priložnosti posnete videointervjuje s sodelujočimi umetniki in organizatorji.

Regijske in državne razstave ter spremljajoče aktivnosti JSKD izobražujejo številne ljubiteljske likovnike in skrbijo za njihovo vidnost. Podobno že vrsto let osnovnošolsko ustvarjalnost spodbuja Mala Groharjeva kolonija. Nekateri od njenih udeležencev bodo postali umetniki, tako kot so sodelujoči avtorji na razstavi Krog se je sklenil, vsi pa bodo ohranili izkušnjo, da je umetnost pomembna ter da sodi v središče naših življenj in družbe.

Spremljevalni program

  • Sobota, 21. 9. ob 11.00

Vodstvo Janeza Jocifa po razstavi Mala Groharjeva kolonija skozi čas.

  • Petek, 27. 9. ob 12.30

Podelitev nagrad lanskoletnim izbranih avtorjem.

V sklopu Male Groharjeve kolonije Škofja Loka 2024.

Okrogli stolp Loškega gradu

  • Sreda, 2. 10. ob 18.00

Vodstvo Saše Nabergoj po vseh treh razstavah.

Galerija na gradu, Okrogli stolp Loškega gradu