Novice

Četrtek, 12. november 2020

Pogledi v preteklost

Izbor fotografij ob tisočletnici Škofje Loke

Škofja Loka, znana predvsem po svoji slikarski dediščini, je že od začetkov fotografskega medija na naših tleh svojevrsten magnet tudi za fotografe, predvsem za tiste, ki se navdušujejo nad slikovitostjo staroveške arhitekture in nenavadnimi detajli.

Sreda, 11. november 2020

Novo v videoarhivu

Pogovor z Alešem Gregoričem

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate pogovor kustosa za umetnostno zgodovino Boštjana Sokliča s fotografom Alešem Gregoričem ob njegovi razstavi fotografij iz cikla Vonj kože.

Torek, 10. november 2020

Igor Žužek

1960–2020

Igor Žužek je bil dramski igralec, gledališki pedagog in član Združenja umetnikov Škofja Loka. Od leta 1997 je bil zaposlen v SLG Celje. Posnel je tudi 21 kratkih in celovečernih filmov, odigral nekaj epizodnih vlog v nadaljevankah in nanizankah ter reklam, v amaterskih gledališčih pa je kot režiser postavil na oder nekaj deset predstav.

Torek, 10. november 2020

Glinena retorta iz Loškega muzeja

V zbirkah Loškega muzeja hranimo posebno keramično posodo, ki se je uporabljala za pridobivanje živega srebra. Največji dobavitelji tovrstnih posod za idrijski rudnik so bili loški lončarji.

Četrtek, 5. november 2020

Srečanja in sodelovanja z dr. Pavletom Blaznikom

Spomini dr. Janeza Šumrade

Dr. Janez Šumrada je z nami delil svoje spomine na dr. Pavla Blaznika, dolgoletnega predsednika Muzejskega društva Škofja Loka in enega od njegovih ustanoviteljev, v hrambo pa nam je izročil tudi dve Blaznikovi temeljni deli z avtorjevimi rokopisnimi dopolnitvami.

Četrtek, 5. november 2020

Edi Sever

Estetika v gibanju

V letošnjem letu se je poslovil škofjeloški slikar in ilustrator Edi Sever (1943–2020), ki je aktivno deloval tudi v neformalnem likovnem združenju Puštalcev.

Petek, 30. oktober 2020

Dr. Tone Jamar

Po domače Cenetov dohtar

Tone Jamar je bil ugleden zdravnik, ki se je strokovno posvečal predvsem zdravljenju tuberkuloze. Udejstvoval se je tudi politično in bil celo izvoljen za ljubljanskega župana.

Petek, 30. oktober 2020

Loški muzej ostaja zaprt

Zaradi podaljšanja ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa ostajata Loški muzej Škofja Loka in Galerija Ivana Groharja za obiskovalke in obiskovalce zaprta. 

Petek, 30. oktober 2020

Peter Adamič

Slikovitost in dinamika

V Loškem muzeju hranimo nekaj del akademskega slikarja Petra Adamiča, enega pomembnejših slovenskih slikarjev – krajinarjev iz obdobja 60. in 70. let prejšnjega stoletja, ki je v svojem najbolj ustvarjalnem obdobju bival v Zmincu pri Škofji Loki.

Sreda, 28. oktober 2020

Foto Loka

Ustvarjanje zgodovine fotografije Škofje Loke

V Galeriji na Gradu bo od 18. novembra na ogled razstava Foto Loka: Ustvarjanje zgodovine fotografije Škofje Loke, ki je del širšega projekta raziskovanja fotografije na Loškem.