Novice

Petek, 30. oktober 2020

Peter Adamič

Slikovitost in dinamika

V Loškem muzeju hranimo nekaj del akademskega slikarja Petra Adamiča, enega pomembnejših slovenskih slikarjev – krajinarjev iz obdobja 60. in 70. let prejšnjega stoletja, ki je v svojem najbolj ustvarjalnem obdobju bival v Zmincu pri Škofji Loki.

Sreda, 28. oktober 2020

Foto Loka

Ustvarjanje zgodovine fotografije Škofje Loke

V Galeriji na Gradu bo od 18. novembra na ogled razstava Foto Loka: Ustvarjanje zgodovine fotografije Škofje Loke, ki je del širšega projekta raziskovanja fotografije na Loškem.

Ponedeljek, 26. oktober 2020

Tone Logonder

Dramatik in lirik v eni osebi

Kipar Tone Logonder je ustvarjalec, ki je Škofji Loki v kontekstu javnega prostora zapustil neprecenljivo likovno dediščino. Njegova dela, ubrana na loško tematiko, vzbujajo občutek pripadnosti miljeju, iz katerega so izšli Šubici, Ivan Grohar, Ivan Tavčar, Avgust Berthold in druge pomembne osebnosti.

Četrtek, 22. oktober 2020

Sedejevo videnje prizorov z grajskega griča

V Loškem muzeju hranimo tri risbe Maksima Sedeja z motiviko Loškega gradu in Škoparjeve hiše na grajskem vrtu, ki dokazujejo umetnikovo vrnitev h konkretno lociranim prizorom in poudarjanju prostorskega izvora, iz katerega je črpal svojo motiviko.

Sreda, 21. oktober 2020

Novo v videoarhivu

Jože Štukl: Keramični zakladi Loškega muzeja

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate predavanje kustosa za arheologijo Jožeta Štukla, v katerem v besedi in sliki predstavlja del keramičnega bogastva srednjega in novega veka iz zbirk in depojev Loškega muzeja.

Ponedeljek, 19. oktober 2020

Obrazi časa

Portreti iz muzejskega depoja

Portretiranje je eden najbolj priljubljenih in najstarejših načinov opisovanja človekove pojavnosti. Iz portretov lahko marsikaj izvemo o oblačilni kulturi in modi, podoživljamo naslikana vzdušja, analiziramo različne obrazne tipe, karakter in razpoloženja upodobljenih oseb.

Četrtek, 15. oktober 2020

Oktobrski dogodki odpovedani

Obveščamo vas, da vse dogodke, napovedane za oktober, zaradi trenutne epidemiološke situacije odpovedujemo. Predavanje kustosa Jožeta Štukla o keramični dediščini na Loškem bo od srede, 21. 10., na ogled v videoarhivu.

Torek, 13. oktober 2020

Škofjeloško podzemlje

Hodnik pod cesto v Vincarje v bližini Selških mestnih vrat

Škofja Loka je polna zanimivosti in manj znanih skritih kotičkov, prav posebna loška znamenitost pa se nahaja v neposredni bližini Kapucinskega mostu.