Novice

Ponedeljek, 20. april 2020

»Kdor hoče biti lep kavalir, naj nosi klobuk znamke Šešir«

Zgodovina tovarne Šešir

Tovarna klobukov Šešir je bila ustanovljena leta 1921 v nekdanji Krennerjevi tovarni v Škofji Loki. Sprva so proizvajali tulce za izdelavo klobukov iz kunčje in zajčje dlake, v 60. letih pa so se preusmerili v finalno proizvodnjo klobukov. 

Ponedeljek, 20. april 2020

Franja Tavčar, gospa z Visokega

(1868–1938)

Franja Tavčar je sodelovala pri ustanavljanju številnih društev in organizacij za ženske in otroke, imela pomembno vlogo pri dobrodelnih akcijah, bila med glavnimi pobudniki zbiranja podpisov v podporo majniški deklaraciji in postala prva slovenska dvorna dama jugoslovanske kraljice Marije Karađorđević.

Petek, 17. april 2020

Umetnostni biser v graščini Puštal

Snemanje s križa Giulia Quaglia

Oltarna freska Snemanje s križa v kapeli Puštalskega gradu, posvečeni sv. Križu, je delo furlanskega slikarja Giulia Quaglia iz leta 1706 in sodi med dragocenejše umetnine v Škofji Loki.

Četrtek, 16. april 2020

Ali čebela nabira med?

Pomlad je že v polnem razcvetu, čebele že pridno letajo s cveta na cvet in z rilčkom iz cvetov srkajo medičino in mano. To shranijo v medni golši in odletijo v panj.

Torek, 14. april 2020

Loški muzej do preklica zaprt

Ukrepi za omejitev širjenja koronavirusa

V prizadevanju za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom Loški muzej in Galerijo Ivana Groharja za obiskovalke in obiskovalce zapiramo. Ukrep velja od 13. 3. 2020 do preklica. V tem času smo dosegljivi po e-pošti.

Torek, 14. april 2020

Sestre uršulinke in šolska disciplina

Kljub strogim pravilom uršulinskih šol, ki so določala celo interakcijo med gojenkami, se je med njimi spletlo precej tesnih prijateljskih vezi, o čemer priča tudi spominska knjiga, v katero so vpisovale svoje misli in spomine.

Torek, 14. april 2020

Loške orlice

Na velikem zborovanju Slovenske krščanske socialne zveze leta 1905 je bila dana prva javna pobuda za vključevanje telovadbe v program izobraževalnih društev. Leta 1909 je bil ustanovljen telovadni odsek Orli, leta 1919 pa še dekliški krožek Orlice.

Petek, 10. april 2020

O Loškem gradu

Na Loški grad se nanaša omemba v pisnih virih iz leta 1202, kjer beremo o močno utrjenem gradu v Loki.