Novice

Četrtek, 23. april 2020

Muzejska križanka

Vabimo vas, da z reševanjem križanke preverite svoje poznavanje muzejskih vsebin, šolarji pa ponovite tudi šolsko snov!

Sreda, 22. april 2020

Jože Plečnik in Škofja Loka

Mojster Plečnik je svoj pečat zapustil tudi Škofji Loki. Njegovo najpomembnejše delo je oprema župnijske cerkve sv. Jakoba, v Selški dolini pa je postavil enega najbolj pretresljivih spomenikov žrtvam druge svetovne vojne.

Ponedeljek, 20. april 2020

Gojškle

Iz naše športne zbirke

Gojškle so nekoč uporabljali za hojo oziroma drsanje po snegu. Imele so podobno obliko kot drsalke in so bile običajno izdelane iz lesa.

Ponedeljek, 20. april 2020

»Kdor hoče biti lep kavalir, naj nosi klobuk znamke Šešir«

Zgodovina tovarne Šešir

Tovarna klobukov Šešir je bila ustanovljena leta 1921 v nekdanji Krennerjevi tovarni v Škofji Loki. Sprva so proizvajali tulce za izdelavo klobukov iz kunčje in zajčje dlake, v 60. letih pa so se preusmerili v finalno proizvodnjo klobukov. 

Ponedeljek, 20. april 2020

Franja Tavčar, gospa z Visokega

(1868–1938)

Franja Tavčar je sodelovala pri ustanavljanju številnih društev in organizacij za ženske in otroke, imela pomembno vlogo pri dobrodelnih akcijah, bila med glavnimi pobudniki zbiranja podpisov v podporo majniški deklaraciji in postala prva slovenska dvorna dama jugoslovanske kraljice Marije Karađorđević.

Petek, 17. april 2020

Umetnostni biser v graščini Puštal

Snemanje s križa Giulia Quaglia

Oltarna freska Snemanje s križa v kapeli Puštalskega gradu, posvečeni sv. Križu, je delo furlanskega slikarja Giulia Quaglia iz leta 1706 in sodi med dragocenejše umetnine v Škofji Loki.

Četrtek, 16. april 2020

Ali čebela nabira med?

Pomlad je že v polnem razcvetu, čebele že pridno letajo s cveta na cvet in z rilčkom iz cvetov srkajo medičino in mano. To shranijo v medni golši in odletijo v panj.

Torek, 14. april 2020

Loški muzej do preklica zaprt

Ukrepi za omejitev širjenja koronavirusa

V prizadevanju za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom Loški muzej in Galerijo Ivana Groharja za obiskovalke in obiskovalce zapiramo. Ukrep velja od 13. 3. 2020 do preklica. V tem času smo dosegljivi po e-pošti.