Novice

Ponedeljek, 30. marec 2020

Motiv narave kot vir življenjske sile

Umetniško ustvarjanje Iveta Šubica

V Loškem muzeju začenjamo priprave na interdisciplinaren večletni projekt na temo umetnikov in podobarjev rodbine Šubic, ene najbolj plodovitih in pomembnih umetniških rodbin na Slovenskem. Med njimi prav posebno mesto zaseda Ive Šubic.

Petek, 27. marec 2020

Fajfa za kajenje tobaka

Domača obrt izdelovanja pip na Loškem

Na Slovenskem so bile v rabi pipe zelo različnih oblik, izdelave, velikosti in snovi, prevladovale so lesene pipe domače izdelave. Izdelovali naj bi jih tudi na Martinj vrhu nad Železniki.

Petek, 27. marec 2020

Mednarodno sodelovanje se nadaljuje

Evropska mreža za praznovanje velikega tedna in velike noči

Mednarodno sodelovanje Evropske mreže za praznovanje velikega tedna in velike noči tudi v času pandemije poteka uspešno.

Petek, 27. marec 2020

Vlastja Simončič

Razstavni projekt Foto Loka / Loške impresije

V sklopu projekta Foto Loka / Loške impresije nadaljujemo raziskavo o Vlastji Simončiču, enem od začetnikov novinarske, gledališke, medicinske in eksperimentalne fotografije na Slovenskem.

Četrtek, 26. marec 2020

Potres leta 1511

V sredo, 26. marca 1511, med 15. in 16. uro je Kranjsko, Štajersko in Furlanijo stresel najmočnejši doslej znan potres v tem delu Evrope. Usodno je zaznamoval tudi takratno srednjeveško Škofjo Loko, ki je po potresu dobila videz, kakršnega ima v veliki meri še danes.

Sreda, 25. marec 2020

Materinski dan

25. marec

Materinski dan, ki ga v Sloveniji praznujemo 25. marca, utrjuje krščansko podobo matere, svoje korenine pa ima v poganskih pomladnih praznovanjih Velike Matere, matere vseh bogov, simbola rasti in plodnosti. 

Petek, 20. marec 2020

Odkrivamo muzej z vodičko lisičko

Nov pedagoški program

V Loškem muzeju smo v februarju prvič izvedli nov pedagoški program za najmlajše, v katerem skupaj s kustosinjo in grajsko lisičko iščemo odgovore na vprašanja: kaj je muzej, kdo v njem dela in kaj so muzejski predmeti. 

Petek, 20. marec 2020

Brižinski spomeniki

Zakaj brižinski in zakaj spomeniki?

Brižinski spomeniki so jezikovno in slovstveno pomembni slovenski zapiski iz zgodnjega srednjega veka. So najzgodnejši dokument slovenske kulture, najstarejši ohranjeni zapisi v slovenščini in najstarejša slovanska besedila, pisana v latinici.