Novice

Petek, 3. april 2020

Cvetna nedelja

Cvetna nedelja je nedelja pred veliko nočjo, ko kristjani v cerkvah blagoslavljajo šopke pomladanskega zelenja. Na ta dan se spominjajo Kristusovega prihoda v Jeruzalem, ko ga je navdušeno pozdravljala množica ljudi in pred njim po tleh polagala palmove veje, ki simbolizirajo zmago vere nad mučeništvom.

Četrtek, 2. april 2020

Projekt Sožitje na grajskem vrtu

Vključevanje oseb z motnjami v duševnem razvoju v lokalno okolje

Sodoben in vključujoč muzej kot nosilec družbene zavesti mora biti obenem tudi njen sooblikovalec. Še posebej ključnega pomena za to je vključevanje in omogočanje dostopa do muzeja družbenim skupinam, ki so bile donedavnega marginalizirane. 

Ponedeljek, 30. marec 2020

Projekt Zaljubljeni v ustvarjalnost

Loški muzej se zaveda nujnosti vključevanja, aktivnega sodelovanja ter multidisciplinarnega in medinstitucionalnega povezovanja, zato sodeluje v projektu Zaljubljeni v ustvarjalnost.

Ponedeljek, 30. marec 2020

Motiv narave kot vir življenjske sile

Umetniško ustvarjanje Iveta Šubica

V Loškem muzeju začenjamo priprave na interdisciplinaren večletni projekt na temo umetnikov in podobarjev rodbine Šubic, ene najbolj plodovitih in pomembnih umetniških rodbin na Slovenskem. Med njimi prav posebno mesto zaseda Ive Šubic.

Petek, 27. marec 2020

Fajfa za kajenje tobaka

Domača obrt izdelovanja pip na Loškem

Na Slovenskem so bile v rabi pipe zelo različnih oblik, izdelave, velikosti in snovi, prevladovale so lesene pipe domače izdelave. Izdelovali naj bi jih tudi na Martinj vrhu nad Železniki.