Novice

Ponedeljek, 4. maj 2020

»Namesto grenkega pelina nalijmo danes si kozarec vina.«

Boj za delavske pravice v Tovarni Šešir

Delovne razmere v Šeširju so bile v 20. in prvi polovici 30. let 20. stoletja zelo težke. Nestalnost zaposlitve, neizplačevanje nadur, delo v nevarnih pogojih in nizke plače so delavce in delavke leta 1935 pripeljale do stavke.

Četrtek, 30. april 2020

Mednarodne konvencije in listine o ohranjanju dediščine

Muzeji morajo za potrebe celostnega ohranjanja dediščine in njenih vrednot za prihodnje rodove postati inkluzivni, vključujoči, sodobni in demokratični. To so prepoznale tudi številne mednarodne konvencije in listine, ki jih je podpisala oziroma ratificirala tudi Slovenija.

Četrtek, 30. april 2020

Sokolski dom

Sokolski dom so slavnostno odprli 6. julija 1922. Sprva je bil namenjen telovadbi, danes pa deluje kot eden od kulturnih centrov Škofje Loke.

Četrtek, 30. april 2020

Indijanci v Loškem muzeju

Poslikava panjskih končnic je ena najbolj razvejanih oblik slovenske krasilne umetnosti, ki jo odlikuje pestrost in raznolikost motivov, tako religioznih kot posvetnih.

Četrtek, 30. april 2020

Puštalski umetniški babilon

V okviru neformalnega združenja Puštalcev so po večini povezani ljubiteljski ustvarjalci, pa tudi profesionalci, ki si z likovnimi sredstvi družno prizadevajo spremljati življenje svoje okolice in ji vračati svoj pogled.

Četrtek, 30. april 2020

Glina v prostoru in času 

Katalog slovenskih glin ter Srednjeveška in novoveška keramika iz Škofje Loke

V Loškem muzeju pripravljamo razstavo projekta Katalog slovenskih glin lončarja in industrijskega oblikovalca Urbana Magušarja ter jo razširjamo in povezujemo z izborom predmetov iz gline iz obdobja srednjega in novega veka iz Škofje Loke.

Sreda, 29. april 2020

Vrata ponovno odpiramo 5. maja

Loški muzej Škofja Loka v skladu z dogovorom Skupnosti muzejev Slovenije in Mednarodnega muzejskega sveta ICOM Slovenija svoja vrata odpira v torek, 5. maja 2020, ob 10.00.

Sreda, 29. april 2020

Kmalu odpiramo vrata

Vlada je včeraj odločila, da lahko muzeji in galerije z današnjim dnem ponovno odpremo svoja vrata. Ker se moramo na to ustrezno pripraviti in poskrbeti za varnost zaposlenih in obiskovalcev, Loški muzej za zdaj ostaja zaprt.