Novice

Sobota, 20. februar 2021

Zlato povezuje

Loški muzej se bo na jubilejni razstavi Narodnega muzeja Slovenije ob 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko in začetka muzejstva na Slovenskem predstavil s kiparskim okrasjem zlatega oltarja sv. Ingenuina.

Torek, 16. februar 2021

Prezrti žirovski slikar Igor Dolenc

V Loškem muzeju hranimo likovno delo Igorja Dolenca z motivom omizja trojice kvartopircev. Slika v tehniki olja na platno je nastala leta 1962 in je za umetnika, ki s prvenstveno posveča raziskovanju krajine, dokaj nenavadna.

Sreda, 10. februar 2021

Loški slikar Janez Potočnik - Januš

Loški muzej v svoji depojski zakladnici hrani pomemben del opusa loškega slikarja Janeza Potočnika - Januša, na katerega je neposredno vplival velikan slovenske likovne umetnosti – slikar Ivan Grohar.

Torek, 9. februar 2021

Poznoantična zakladna najdba

V arheološki zbirki Loškega muzeja hranimo zakladno najdbo iz časa pozne antike oziroma preseljevanja ljudstev, odkrito na Puštalu nad Trnjem.

Sreda, 3. februar 2021

France Mihelič in riba Faronika

Poleg kurenta in nimfe Dafne je v Miheličevem poznem ustvarjalnem obdobju glavni navdih in osrednji motiv riba Faronika, ki dopolnjuje in zaokroža trojico simbolov njegove fantastične umetnosti.

Petek, 29. januar 2021

Nujna vzdrževalna dela

V torek, 2. februarja 2021

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta v torek, 2. 2. 2021, zaradi nujnih vzdrževalnih del na električnem omrežju izjemoma zaprta. Hvala za razumevanje!

Petek, 29. januar 2021

Sedeča Marija z Jezusom iz Sopotnice

Marija z Jezusom kot otrokom je pogost in priljubljen ikonografski motiv v bizantinski in zahodnoevropski umetnosti srednjega veka. V Loškem muzeju hranimo gotski kip iz lipovega lesa, ki predstavlja sedečo Marijo z Jezusom in izhaja iz cerkve sv. Florijana pri Sopotnici v Poljanski dolini.

Četrtek, 28. januar 2021

Prešernov dan v Loškem muzeju

8. februar 2021

Program letošnjega kulturnega dne bo prilagojen trenutni epidemiološki situaciji. Organiziranih vodstev po zbirkah in razstavah tako ne bo, bodo pa za samostojne oglede med 10. in 17. uro odprti Loški muzej, Galerija Ivana Groharja in Galerija Franceta Miheliča.