Neverjetne gore

Gorenjska muzejsko-planinska transverzala

Muzeji na Gorenjskem predstavljamo skupni projekt, povezan z najvidnejšo naravno značilnostjo v tem delu Slovenije. Gore so sicer danost mnogih držav, a verjetno le Slovence zaznamujejo s tako močno narodno identiteto. Predstavljajo nam simbol samostojnosti in spodbujajo k ohranjanju širšega alpskega prostora.

V okviru projekta je bila vzpostavljena Gorenjska muzejsko-planinska transverzala. Vodnik po Gorenjski muzejsko-planinski transverzali nas vodi od hriba do hriba, vmes pa obiščemo še vseh šest gorenjskih muzejev. Ob njihovem obisku vam bomo odtisnili žig v dnevnik, zbrane žige in rešene naloge v vodniku pa bomo nagradili.

Neverjetne gore vabijo tudi manj “muzejske” obiskovalce, ki se bodo podali na Geolov (Geocaching). Zakladi bodo iskalce čakali v muzejih in na vrhovih transverzale. Prvih 100 obiskovalcev, ki bodo prehodili celotno Gorenjsko muzejsko-planinsko transverzalo in prvih 150, ki bodo našli vse zaklade po naših muzejih, bomo nagradili s sledljivčki.

Utrinke delite na Instagramu #neverjetnegore.

Cenik vstopnic

  • družinska: 19,00 €
  • odrasli: 9,00 €
  • mladina, upokojenci: 6,00 €

Skupna vstopnica za 6 muzejev vključuje Vodnik po Gorenjski muzejsko-planinski transverzali, ki je na voljo tudi samostojno po ceni 5,00 €.

V projektu sodelujejo: Slovenski planinski muzej, Tržiški muzej, Muzeji radovljiške občine, Medobčinski muzej Kamnik, Gorenjski muzej in Loški muzej Škofja Loka.  

V okviru projekta so muzeji pripravili muzejske razstave na temo gora. V Kamniškem muzeju predstavljajo življenje na Veliki planini, v Tržiškem muzeju smučarsko tekmo na Zelenici, v Čebelarskem muzeju v Radovljici plemenilne postaje v visokogorju, v Gorenjskem muzeju v Kranju se spominjajo 40. obletnice slovenskega vzpona na Everest, medtem ko v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani dajejo poudarek odnosu do gora v današnjem času in navadam današnjih pohodnikov. V Loškem muzeju smo pripravili razstavo Lubnik - gora velikanov

Neverjetne gore
Neverjetne gore
Geolov
Geolov