Program v fizičnem prostoru

Delavnica peke kruha v Škoparjevi hiši <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Delavnica peke kruha v Škoparjevi hiši Foto: Fototeka Loškega muzeja

Program v fizičnem prostoru bo glede na specifike posamičnega muzeja sestavljen iz manjših razstav, delavnic, predavanj in vodstev. V Loškem muzeju bo zajemal serijo manjših razstav v kotičku Fokus in spremljevalni program, sestavljen iz delavnic, predavanj in vodstev. Izvedli ga bomo, ko bodo epidemične razmere v državi to dovoljevale.

Delavnica rimske kuhinje

19. junij ob 16.00, Loški muzej Škofja Loka

V okviru Evropskih dnevov arheologije pripravljamo delavnico, ki nam bo ponudila vpogled v prehranjevalne navade antičnega sveta v sredozemskem prostoru. Seznanili se bomo z rimsko kuhinjo, posodjem, načinom življenja starih Rimljanov in poskusili tudi nekaj prigrizkov.

Pivovarstvo in vinarstvo na Loškem v srednjem veku

1. oktober ob 17.00, dvorec Visoko, Poljanska dolina

V okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki jih zaznamuje tema Dober tek!, kustos za arheologijo Jože Štukl pripravlja predavanje, na katerem bo skušal ob pomoči najstarejših zgodovinskih virov osvetliti začetke pivovarstva in vinarstva na ozemlju freisinškega Loškega gospostva. Obe dejavnosti imata namreč večstoletno tradicijo. Če imamo v vaseh na Sorškem polju največji razcvet pivovarstva izpričan v 12. stoletju, je omenjena dejavnost do konca 14. stoletja povsem zamrla.

V srednjem veku je med vinorodne okoliše spadala tudi Škofja Loka z okolico. Tu so na gospoščinskih vinogradih v mestni okolici ter v Stažišču pri Kranju gojili vinsko trto. Ker pa je imela freisinška škofija svoje posesti tudi na Dolenjskem in se loško vino ni moglo kosati s tamkajšnjimi vini, so tekom 16. stoletja vinogradništvo na tleh Loškega gospostva opustili.

Od zrna do kruha

8. oktober ob 17.00, Loški muzej Škofja Loka

Na delavnici v Škoparjevi hiši, ki bo prav tako potekala v okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, bo mojster pek prikazal postopek zamesitve kruha, nato pa bomo sami oblikovali svoj košček testa in ga spekli v krušni peči Škoparjeve hiše. Vmes nam bo vodič predstavil simboliko, šege in ljudska znanja, povezana s kruhom. Medtem ko se bo naš kruh pekel, si bomo ogledali mlin v muzeju na prostem na grajskem vrtu in spoznali stare postopke, kako pridemo od žita do moke in kaše v mlinu. V družbi vodiča bomo obiskali tudi etnološke muzejske zbirke, spoznali prehrano in bivalno kulturo kajžarjev in malih kmetov širšega loškega okolja v obdobju od 16. do konca 19. stoletja. 

Deli naprej