Program v fizičnem prostoru

Delavnica peke kruha v Škoparjevi hiši <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Delavnica peke kruha v Škoparjevi hiši Foto: Fototeka Loškega muzeja

Program v fizičnem prostoru bo glede na specifike posamičnega muzeja sestavljen iz manjših razstav, delavnic, predavanj in vodstev. V Loškem muzeju bo zajemal serijo manjših razstav v kotičku Fokus in spremljevalni program, sestavljen iz delavnic, predavanj in vodstev. Izvedli ga bomo, ko bodo epidemične razmere v državi to dovoljevale.

Ave, kuhaj!

Delavnica rimske kuhinje

19. junij ob 16.00, Loški muzej Škofja Loka

V okviru Evropskih dnevov arheologije pripravljamo delavnico rimske kuhinje. Kuhinja antičnega Rima ima bogato zgodovino. Skozi stoletja se je razvijala in Rimljanom pomenila več kot le osnovno življenjsko potrebo, pač pa jim je nudila tudi veselje in priložnost za druženje. Prenekatere jedi, ki so jih pripravljali stari Rimljani, so za današnji okus dokaj nenavadne. Apicij nam je v svoji kuharski knjigi namreč zapustil številne recepte za jedi, kot so polhi v medu, kuhan noj, polži, pitani z mlekom …

Vas zanima, kako je izgledala rimska kuhinja, kakšno posodje so uporabljali za pripravo hrane, v čem so postregli na gostijah, kakšne so bile slavnostne pojedine in katere sestavine so uporabljali za pripravo jedi? Na delavnici bomo skupaj pripravili in degustirali rimske jedi po Apicijevih receptih in nazdravili z mulsumom.

Ave, kuhaj! <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Foto: Fototeka Loškega muzeja
Ave, kuhaj! <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Foto: Fototeka Loškega muzeja
Ave, kuhaj! <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Foto: Fototeka Loškega muzeja

Pivovarstvo in vinarstvo na Loškem v srednjem veku

Gostilniški prizor na freski Sv. Nedelja, 15. stoletje <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Gostilniški prizor na freski Sv. Nedelja, 15. stoletje Foto: Fototeka Loškega muzeja

1. oktober ob 17.00, dvorec Visoko, Poljanska dolina

V okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki jih zaznamuje tema Dober tek!, kustos za arheologijo Jože Štukl pripravlja predavanje, na katerem bo skušal ob pomoči najstarejših zgodovinskih virov osvetliti začetke pivovarstva in vinarstva na ozemlju freisinškega Loškega gospostva. Obe dejavnosti imata namreč večstoletno tradicijo. Če imamo v vaseh na Sorškem polju največji razcvet pivovarstva izpričan v 12. stoletju, je omenjena dejavnost do konca 14. stoletja povsem zamrla.

V srednjem veku je med vinorodne okoliše spadala tudi Škofja Loka z okolico. Tu so na gospoščinskih vinogradih v mestni okolici ter v Stražišču pri Kranju gojili vinsko trto. Ker pa je imela freisinška škofija svoje posesti tudi na Dolenjskem in se loško vino ni moglo kosati s tamkajšnjimi vini, so tekom 16. stoletja vinogradništvo na tleh Loškega gospostva opustili.

Posnetek predavanja si lahko ogledate v videoarhivu.

Od zrna do kruha

8. oktober ob 17.00, Loški muzej Škofja Loka

Na delavnici v Škoparjevi hiši, ki bo prav tako potekala v okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, bo mojster pek prikazal postopek zamesitve kruha, nato pa bomo sami oblikovali svoj košček testa in ga spekli v krušni peči Škoparjeve hiše. Vmes nam bo vodič predstavil simboliko, šege in ljudska znanja, povezana s kruhom. Medtem ko se bo naš kruh pekel, si bomo ogledali mlin v muzeju na prostem na grajskem vrtu in spoznali stare postopke, kako pridemo od žita do moke in kaše v mlinu. V družbi vodiča bomo obiskali tudi etnološke muzejske zbirke, spoznali prehrano in bivalno kulturo kajžarjev in malih kmetov širšega loškega okolja v obdobju od 16. do konca 19. stoletja.

Od zrna do kruha <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Foto: Fototeka Loškega muzeja
Od zrna do kruha <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Foto: Fototeka Loškega muzeja
Od zrna do kruha <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Foto: Fototeka Loškega muzeja

Medeno pecivo na Loškem

Nov Fokus

Medeno pecivo na Loškem <em>Foto: Janez Pelko</em>
Foto: Janez Pelko
Medeno pecivo na Loškem <em>Foto: Janez Pelko</em>
Foto: Janez Pelko

V razstavnem kotičku Fokus na hodniku Loškega muzeja v okviru projekta Naša kuhna predstavljamo medeno pecivo na Loškem, ki ima na tem območju že večstoletno tradicijo. V samostanu klaris v Škofji Loki so s peko medenega peciva nune začele že vsaj v začetku 18. stoletja, po Jožefinskih reformah (1782) pa so delo nadaljevale uršulinke. Ločani so to pecivo imenovali nunski lect. Izdelano je bilo iz ržene moke, medu ter mešanice začimb, oblikovano pa s pomočjo izrezljanih lesenih modelov. Namenjeno je bilo predvsem cerkveni in posvetni gosposki ter meščanom.

Izdelovanje medenega peciva, imenovanega mali kruhek, je ena od pomembnejših rokodelskih veščin na Škofjeloškem. Danes ga obvladajo le še posameznice, zato je skrb za ohranjanje te dediščine še toliko večja. Izdelovanje malega kruhka in lesenih modelov je bilo leta 2018 vpisano v Register nesnovne kulturne dediščine.

»Ljudje naj bi kuhali z veseljem«

Ivan Ivačič, kuharski mojster – prva slovenska kuharska TV-zvezda

Ivan Ivačič. Kopija: Posavski muzej Brežice, izvirnik hrani Peter Ivačič.
Ivan Ivačič. Kopija: Posavski muzej Brežice, izvirnik hrani Peter Ivačič.

100-letnica rojstva (28. 3. 1921, Zdole–20. 3. 1984, Radovljica)

V četrtek, 5. avgusta 2021, je bilo v Galeriji Šivčeva hiša (Muzeji radovljiške občine) v Radovljici odprtje razstave Ivan Ivačič, kuharski mojster – prva slovenska kuharska TV-zvezda, 100-letnica rojstva, ki jo je pripravil Posavski muzej Brežice. Hkrati Ivan Ivačič ostaja tudi v Brežicah kot del večje razstave Po Posavju z žlico in čašo, ki začenja nov cikel ČUTI: 1 – OKUS. Ivan Ivačič je tako del prireditev, ki častijo našo prehransko dediščino ter “podpirajo” Slovenijo kot nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021. Razstava je tudi prvi letošnji dogodek kulturno-zgodovinskega abonmaja Združenja zgodovinskih mest Slovenije. Več ...

Avtor: Muzeji radovljiške občine

Okusite delavsko malco

25. septembra 2021 na Jesenicah

Okusite delavsko malco <em>Foto: Gornjesavski muzej Jesenice</em>
Foto: Gornjesavski muzej Jesenice

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske v sklopu projekta KUHAM DOMAče in Gornjesavski muzej Jesenice s projektom Naša kuhna sta združila moči ter v sodelovanju z jeseniškimi gostinci pripravila menije, kakršni se še danes znajdejo na domačih jeseniških mizah pod skupnim imenom Delavska malca. Poizkusite jih lahko v izbranih jeseniških gostilnah in restavracijah: v Penzionu Pr’ Betel, Gostilnici in pizzeriji Chilli, Restavraciji Kazina, Bistroju Oaza, Domu Pristava ter Gostilni in pizzeriji Turist.

V soboto, 25. septembra 2021, ob bližajočem se svetovnem dnevu turizma in Dnevih evropske kulturne dediščine na temo Dober tek! Gornjesavski muzej Jesenice, Cehovsko društvo kovačev Slovenije, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, TIC Jesenice in Zveza kulturnih društev Jesenice pripravljajo kulinarično-kovaško delavnico. Ob spretnostih kovačev, ki bodo kovali kozo za ognjišče, in nastopih lokalnih folkloristov ter ljudskih godcev boste lahko razvajali brbončice s petimi jedmi jeseniškega delavstva. Povabili vas bodo v delavsko kuhinjo Kasarne na Stari Savi, kjer bodo predvajali kratke promocijske filme osnovnošolcev, udeležencev turističnih krožkov. Poleg kulinarične bodo predstavili tudi ostalo turistično ponudbo mesta.

Muzej delavske kulture v Kasarni na Stari Savi bo tega dne odprt med 10. in 16. uro.

Vabljeni na Staro Savo v soboto, 25. septembra 2021, ob 11. uri, ko bo zadišalo po jeseniško.

Pa dober tek!

Pripravil: Gornjesavski muzej Jesenice

Plemstvo pri obedu

Nov Fokus

Plemstvo pri obedu

V razstavnem kotičku Fokus na hodniku Loškega muzeja kot del vsebin projekta Naša kuhna predstavljamo plemstvo pri obedu. Sredi 18. stoletja je strukturo prebivalstva Loškega gospostva poleg kmečkega in meščanskega namreč tvorilo tudi maloštevilno plemstvo, ki je sprejemalo vplive iz srednje in jugovzhodne Evrope. Kulinarične novosti in navade je spoznavalo preko kuharskih knjig in priročnikov, pa tudi ob študiju na tujih univerzah. Pri vedenju za mizo se je kranjska plemiška elita držala standardov evropske. Vse to pa je bilo odvisno od gmotnega položaja posameznega plemiča in odprtosti do novitet.

V Fokusu tako predstavljamo opremo jedilnice, bonton pri mizi in plemiški vsakdan ter prehrano, ki jo je v svoji znameniti Slavi vojvodine Kranjske opisal Janez Vajkard Valvasor. Od muzejskih predmetov pa na ogled postavljamo otroški stolček iz 17./18. stoletja, 
kositrno ročko z navojnim pokrovom iz 18. stoletja in krožnik z geometričnim motivom iz 16./17. stoletja.

Vabljeni na ogled!