Galerija Ivana Groharja skozi čas in nazaj

Franc Novinc, Pobočje, 1986, akril na platno, 120 x 140 cm <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Franc Novinc, Pobočje, 1986, akril na platno, 120 x 140 cm Foto: Fototeka Loškega muzeja

Galerija Ivana Groharja velja za enega od osrednjih razstavišč likovne umetnosti na Gorenjskem. Njena zgodovina je v tesni povezavi z Združenjem umetnikov Škofja Loka (ZUŠL), ki si je od že začetka delovanja prizadevalo pridobiti ustrezne prostore za redne predstavitve svoje produkcije v okviru starega mestnega jedra. Že leta 1980 so člani ZUŠL-a na 2. občnem zboru podali predlog, da bi na Loškem gradu uredili stalno slikarsko zbirko, razstavno dejavnost pa prenesli v mestno jedro. Na odboru za revitalizacijo mestnega jedra občine Škofja Loka so leta 1984 sklenili, da se ZUŠL-u za načrtovano razstavno galerijo dodelijo prostori na Mestnem trgu 37. Leta 1986 so se v prostorih začela obnovitvena dela, pri katerih so sodelovali predvsem takratni člani ZUŠL-a. Še istega leta je bila ustanovljena Galerija Ivana Groharja. Uradna otvoritev je bila v letu 1987, galerija pa je postala tudi sedež Združenja umetnikov Škofja Loka. V njenih prostorih se je dolga leta odvijala vsa društvena dejavnost, občni zbori, seje in sestanki. Ustanovljen je bil tudi galerijski svet, ki je skrbel za razstavni program. Ta je bil usmerjen predvsem k razstavam sodobnih likovnih ustvarjalcev. V programu je bil poudarek tudi na izmenjavi in povezavi z drugimi slovenskimi razstavišči in predstavitvami zamejskih slikarjev. Skoraj vsak mesec je bilo odprtje nove razstave, tako da se jih je letno zvrstilo približno enajst. Poleg razstavne dejavnosti so bile v prostorih galerije tudi mnoge glasbene in literarne prireditve in tako je še danes. Leta 2001 je bil med Združenjem umetnikov Škofja Loka in Loškim muzejem sklenjen dogovor o sodelovanju, uradno pa je Loški muzej Galerijo Ivana Groharja dobil tudi v upravljanje. Formiral se je tudi galerijski svet, v katerem je imel svoje predstavnike tudi ZUŠL. V Galeriji Ivana Groharja se je med letoma 1987 in 2021 zvrstilo več kot 400 likovnih razstav in nešteto drugih kulturnih dogodkov. Sodelovanje med ZUŠL-om in Loškim muzejem je postalo tradicionalno in utečeno. Poleg domačih avtorjev, članov ZUŠL-a, se je v galeriji predstavilo veliko pomembnih in vplivnih imen, od starejših, že uveljavljenih avtorjev do prodornih in obetavnih predstavnikov mlajše generacije. Razstave v galeriji niso stalne, zato vedno ponuja kaj novega. Poudarek je na kakovostni umetnosti in lokalnih avtorjih, želi pa vzpodbuditi tudi dialog med tradicionalnim in modernim.

Prva razstava v novoustanovljeni Galeriji Ivana Groharja se je zgodila 16. januarja 1987. Takrat se je s svojimi likovnimi deli – akrilnimi podobami na temo loške krajine – predstavil akademski slikar Franc Novinc iz Godešiča. Z avtorsko glasbo je dogodek popestril legendarni kitarist Uroš Lovšin iz Škofje Loke.

Novinčevi motivi na slikah s prve razstave v Galeriji Ivana Groharja izhajajo iz njegovega rojstnega kraja Godešiča, kjer živi in ustvarja še danes. Slika krajino, travnike, polja, ajdo, močvirje, divje češnje, čebele, vrane, žabji mrest, kmečka poslopja, opravila in podobno. V svojih delih proučuje svetlobo in naravo v različnih svetlobnih stanjih. Tokrat iz sklopa Novinčevih del, izbranih za prvo razstavo v Galeriji Ivana Groharja daljnega leta 1987, prestavljamo umetnikovo sliko Pobočje.

Pripravil: Boštjan Soklič