Zbornik Od osvoboditve do osamosvojitve

Zbornik Od osvoboditve do osamosvojitve
Zbornik Od osvoboditve do osamosvojitve

Besedila v zborniku razstave Od osvoboditve do osamosvojitve ponujajo še eno raven vstopa v razstavo, saj predstavljene teme obravnavajo bolj poglobljeno in študijsko. Biljana Ristić v svojem prispevku predstavlja preplet državne in lokalne zgodovine, povojno obnovo, razvoj gospodarstva in industrije, s tem povezanih migracij in preobrazbo urbanistične podobe krajev na Loškem. Orisuje tudi povojno vzpostavitev šolstva in njegove reforme, spremembe na področju kmetijstva, vsakdanje življenje in razmah potrošništva. V okviru tega prispevka Sara Šifrar Krajnik predstavi razmere v zdravstvu in lekarništvu. V naslednjem prispevku ista avtorica zlasti na podlagi pogovorov s tedanjimi akterji predstavlja, kako se je zabavala mlajša generacija, katero glasbo so poslušali in kje so se družili. Osredotoča se tudi na delovanje škofjeloških glasbenih skupin in pojav zahodnih subkultur, ki so vplivale nanje. Petra Čeh v pregledu kulturno-umetniškega dogajanja tematizira njegovo organizacijo, vlogo kulturnih domov in društev, razvoj gledališča, filma, glasbe, fotografije, vizualne umetnosti, pa tudi gradnjo arhitekture in skrb za spomeniško varstvo. Pri tem izpostavlja vpletenost kulture in umetnosti v vse segmente človekovega življenja. Sledijo še tri besedila Jože Štukla o izvensodnih pobojih in kazenskih ustanovah na Loškem gradu v povojnem obdobju vojašnici v Škofji Loki ter jugoslovanskih oboroženih silah, Teritorialni obrambi Republike Slovenije in njunem lahkem pehotnem orožju.

V zbornik so vključene tudi zanimivosti iz raziskovanj kustosov, ki smo jih kot del virtualnega spremljevalnega programa že tekom priprave razstave objavljali v rubriki Ali ste vedeli? na družbenih omrežjih.

Na koncu se lahko sprehodite še po razstavi z ogledom fotografij njene postavitve in spoznate raznolik spremljevalni program za otroke, odrasle in družine.

Zbornik je na voljo v muzejski trgoivini, cena je 10 EUR.