Spremljevalni program v Škofji Loki

BIEN 2021 v Loškem muzeju <em>Foto: Janez Pelko</em>
BIEN 2021 v Loškem muzeju Foto: Janez Pelko

petek, 2. 6.

17.00
Galerija Franceta Miheliča
Odprtje razstave Karbonizacija

18.00
grajski vrt Loškega muzeja
Pogovor z umetnico Kaarino Kellomäki

Kaarina Kellomäki je ena najvidnejših finskih okoljskih in tekstilnih umetnic. Spoznali boste njeno najnovejše delo, ki ga bo za bienale tekstilnih umetnosti BIEN 2023: Sonce na grajskem vrtu med 29. majem in 1. junijem ustvarila v živo, ter filozofijo umetnice, katere okoljske instalacije obstajajo samo za časa trajanja razstav. Pogovor bo potekal v angleščini, prevajan bo v slovenščino.

19.00–21.00
dvorišče Loškega muzeja
odprtje bienala BIEN 2023 v Škofji Loki

sreda, 7. 6., ob 18.00
Loški muzej Škofja Loka
Odprtje razstave Zgodboprejke Zavoda Tri in pletilske skupnosti Breja preja

Stenska instalacija Zgodboprejke je nastala na delavnici pletilske skupnosti Breja preja. V pomladnih mesecih je skupina žensk, ki so se v Škofjo Loko priselile z različnih koncev sveta, spoznavala tekstilne tehnike in se med seboj učila. Z uporabo tiska z rastlinami, vezenja, barvanja in kolažiranja so nastale tekstilne slike. Intimne zgodbe žensk na ustvarjenih delih nosijo sporočili, da je umetnost namenjena vsem ter da sta umetnost in skupnost zmožni rešiti ali vsaj občutno izboljšati marsikatero življenje. Zgodboprejke dajejo glas ženskam, ki so v družbi pogosto preslišane.

petek, 9. 6., 17.00–19.00
vrt Sokolskega doma Škofja Loka
Delavnica Oloop x BIEN Preplet: Uglaševanje tekstilnih skupnosti, vodita: Katja Burger Kovič in Tjaša Bavcon

Srečanje je namenjeno krepljenju in vzpostavljanju novih medosebnih povezav med tekstilnimi skupnostmi ter posamezniki, željnimi soustvarjanja. Skozi preprosto tekstilno tehniko prepletanja bomo sklenili skupnostni krog in okusili dobrodejne učinke ustvarjanja s tekstilom. Dela, ki bodo ustvarjena na treh delavnicah v Škofji Loki, Kranju in na Jesenicah, bodo razstavljena na kranjskem delu bienala tekstilnih umetnosti BIEN 2023.

torek, 13. 6., ob 17.00
Loški muzej Škofja Loka
Z Zgodboprejkami na pot: predstavitev projekta in delavnica

sreda, 14. 6., ob 18.00
Galerija Franceta Miheliča
Okrogla miza: Karbonizacija in France Mihelič

Študenti Oddelka za likovno pedagogiko UL PEF na bienalu BIEN 2023 sodelujejo s projektom Karbonizacija, ki je na ogled v Galeriji Franceta Miheliča. Zaokrožili ga bodo s pogovorom o ikonografskih, likovno-formalnih in tehnoloških vidikih Miheličevih del skozi svoja likovna dela, geotekstilom kot nosilcem slikarske podobe, starimi in novimi materiali v umetnosti in izzivi konserviranja ter restavriranja slikarskih del v sodobnosti.

četrtek, 22. 6., ob 17.00
zbirno mesto pred Galerijo Franceta Miheliča (Kašča, Spodnji trg 1)
Vodstvo po razstavah BIEN 2023 v Škofji Loki

Bienale tekstilne umetnosti BIEN 2023: Sonce se to poletje odvija v Škofji Loki, Kranju, Novi Gorici in na Jesenicah. Na vodenem ogledu po razstavah Loškega muzeja boste med drugim spoznali delo finske okoljske in tekstilne umetnice Kaarine Kellomäki, razstavo abstraktnih tekstilnih slik na Danskem živeče slovenske umetnice Varke Kozlovič in tekstilno delo turške umetnice Gözde Ju. 

sreda, 12. 7., 18.00–20.00
zbirno mesto na dvorišču Loškega muzeja, izvedba v naravi v mestni okolici
Delavnica Oloop x BIEN Preplet: Na divje, samoraziskovanje s tekstilom in naravo, vodita: Jasmina Ferček in Nina Vastl
prijave: rezervacije@layer.si

Delavnica je namenjena zavedanju, da obstaja del nas, ki je povezan z naravo, njenimi letnimi časi in drugimi živimi bitji. Naši prvinskosti bomo dali podobo iz tekstila. Svoja znanja sta za delavnico združili Nina Vastl, avtorica projekta Na divje, in Jasmina Ferček, ki tekstil uporablja kot orodje dobrobiti in zdravja.