Lonček, kuhaj!

Velikonočni žegen

Velikonočni žegen oz. tradicija blagoslavljanja velikonočnih jedi ima na Slovenskem že večstoletno tradicijo. Jedi velikonočnega žegna danes predstavljajo simbole Kristusovega trpljenja, svoje korenine pa imajo že v judovstvu in starih poganskih verovanjih.

Medičarstvo in lectarstvo

Kako dobro poznate kulturno dediščino, povezano z medom in voskom? Kaj so panjske končnice in kaj nunski lect? Kako nastaneta medica in lect? Kaj je mali kruhek?

Velika noč na Jesenicah

Prehrana ima pomembno vlogo v življenju posameznikov, družin in skupnosti, tako na ravni vsakdanjega življenja, še posebej pa ob praznikih, kot je velika noč.

Peka kruha v krušni peči

Gornjesavski muzej Jesenice

V Liznjekovi domačiji v črni kuhinji pogosto zakurimo peč in po hiši kmalu omamno zadiši po domačem kruhu, potici in drugih dobrotah. Domačinke znanje, ki so ga podedovale od mater in babic, z veseljem delijo z obiskovalci na naših etnoloških delavnicah.

Sladkamo se z medom

Že nekaj let si na Slovenskem vsak drugi petek v novembru za zajtrk privoščimo nekaj jedi, ki naj bi bile del tradicionalnega slovenskega zajtrka. Takrat se na mizi znajdejo maslo, med, mleko, kruh in jabolka.