Velikonočni žegen oz. tradicija blagoslavljanja velikonočnih jedi ima na Slovenskem že večstoletno tradicijo. Jedi velikonočnega žegna danes predstavljajo simbole Kristusovega trpljenja, svoje korenine pa imajo že v judovstvu in starih poganskih verovanjih.
Kako dobro poznate kulturno dediščino, povezano z medom in voskom? Kaj so panjske končnice in kaj nunski lect? Kako nastaneta medica in lect? Kaj je mali kruhek?
Prehrana ima pomembno vlogo v življenju posameznikov, družin in skupnosti, tako na ravni vsakdanjega življenja, še posebej pa ob praznikih, kot je velika noč.
V Liznjekovi domačiji v črni kuhinji pogosto zakurimo peč in po hiši kmalu omamno zadiši po domačem kruhu, potici in drugih dobrotah. Domačinke znanje, ki so ga podedovale od mater in babic, z veseljem delijo z obiskovalci na naših etnoloških delavnicah.
Že nekaj let si na Slovenskem vsak drugi petek v novembru za zajtrk privoščimo nekaj jedi, ki naj bi bile del tradicionalnega slovenskega zajtrka. Takrat se na mizi znajdejo maslo, med, mleko, kruh in jabolka.
V mestih se je v 13. stoletju začela postopno uveljavljati pekovska obrt, ki se na Loškem prvič omenja v Stari Loki leta 1291. Po nacionalizaciji leta 1947 je pekovske obrate v Škofji Loki prevzela Mestna pekarna in slaščičarna.
Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki
se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.
Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.
Vrste piškotkov
Nujno potrebni piškotki
Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).
Izkustveni piškotki
Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.
Funkcionalni piškotki
Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.
Piškotki za usmerjanje
Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.
Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani
Ime piškotka
Avtor
Opis
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Loški muzej Škofja Loka
Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.