Loški obrtniki danes

Nadaljevanje rokodelske tradicije v sodobnosti

Mnoge rokodelske in obrtne panoge so skozi stoletja usahnile in mnogih mojstrskih delavnic v mestu ni več. Vsemu navkljub pa so se pojavile nove, sodobne oblike povezovanja nosilcev znanja, svoje delavnice in ateljeje pa so odprli sodobni rokodelci in rokodelke. 

Ena takih je mojstrica polstenja Anja Musek, ki deluje v svojem ateljeju AMUSE na Cankarjevem trgu 6, v neposredni bližini nekdanje klobučarske delavnice Jerneja Tavčarja. Anja Musek tradicionalno tehniko polstenja nadgrajuje s sodobnim oblikovanjem in osnovnemu materialu, volni, pri polstenju dodaja tudi druga naravna vlakna. Izdeluje sodobne polstene izdelke za dom, osebno rabo in modne oblačilne kose.

Klobučar Matjaž Rešek je z željo po ohranitvi tradicije izdelovanja klobukov iz zajčje in kunčje dlake po zaprtju tovarne klobukov Šešir leta 2021 ustanovil blagovno znamko J. I. M. klobuki in začrtal novo vizijo klobučarske dejavnosti. V klobučarski delavnici izdelujejo ročno izdelane klobuke različnih vrst – damske in moške, kavbojske, lovske klobuke, cilindre in polcilindre, klobuke, ki so sestavni del folklorne noše, ter posebne klobuke po meri. Delavnica deluje v prostorih bivšega Tehnika, na naslovu Stara cesta 2, kjer jo lahko obiščete.

Za sodobno rokodelstvo in na njem temelječe dejavnosti pa sta pomembna še dva prostora povezovanja. Rokodelski center DUO Škofja Loka, ki deluje na Mestnem trgu 34, povezuje mojstre in mojstrice s Škofjeloškega. V prostoru so na ogled različne rokodelske razstave, na prodaj rokodelski izdelki članov, izvajajo pa številna rokodelska izobraževanja in dogodke. Sodobni tekstilni center Kreativnice pa na Spodnjem trgu 40 povezuje oblikovalke tekstila, ki tekstilne tehnike nadgrajujejo s sodobnim oblikovanjem in pristopi. V prostoru izvajajo izobraževanja, sodobno produkcijo uporabnih tekstilnih izdelkov, skupaj pa ustvarjajo velika tekstilna dela in instalacije ter s tem področje tekstilnega oblikovanja pomikajo na polje umetnosti.  

Pripravila: Kati Sekirnik (Rokodelski center DUO Škofja Loka)

Anja Musek <em>Foto: Katja Jemec</em>
Anja Musek Foto: Katja Jemec
Kreacije Anje Musek <em>Foto: Katja Jemec</em>
Kreacije Anje Musek Foto: Katja Jemec
J. I. M. klobuki Matjaža Reška <em>Foto: Denys Shadro</em>
J. I. M. klobuki Matjaža Reška Foto: Denys Shadro
Klobučar Matjaž Rešek, J. I. M. klobuki <em>Foto: Denys Shadro</em>
Klobučar Matjaž Rešek, J. I. M. klobuki Foto: Denys Shadro
Rokodelski center DUO Škofja Loka <em>Foto: Katja Jemec</em>
Rokodelski center DUO Škofja Loka Foto: Katja Jemec
Rokodelski center DUO Škofja Loka <em>Foto: Katja Jemec</em>
Rokodelski center DUO Škofja Loka Foto: Katja Jemec
Kreativnice
Kreativnice
Kreativnice <em>Foto: Denys Shadro</em>
Kreativnice Foto: Denys Shadro
Kreativnice in velika tekstilna instalacija GOZD
Kreativnice in velika tekstilna instalacija GOZD